Orosháza

Orosháza Város - Hírek

A megyénél marad a Mezgé

A megyénél marad a Mezgé
Polgári peres eljárást indított Bogdánffy Csaba önkormányzati képviselő, mert úgy vélte, Orosháza város képviselő-testülete több eljárási hibát is ejtett a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény megyei önkormányzatnak való átadásakor. Az MSZP helyi frakciójának vezetője azt szerette volna, hogy a bíróság mondja ki: semmis az átadásra vonatkozó megállapodás.
Keresetét az Orosházi Városi Bíróság a csütörtök délelőtti tárgyaláson elutasította.

A képviselő eljárási szabálysértésre hivatkozva nyújtotta be keresetét. Úgy vélte ugyanis, hogy a helyi önkormányzat megsértette saját Szervezeti és Működési Szabályzatát, amikor az átadást tárgyaló rendkívüli, márciusi testületi ülés meghívóját későn, nem megfelelő formában és a megfelelő írásos előterjesztés nélkül kézbesítette. Eljárási hibának tartotta azt is, hogy a kulturális bizottság idő hiányában nem tárgyalhatta az ügyet, noha feladatkörébe tartozik. A felperes szerint a közoktatásról szóló törvény is sérült, hiszen az iskolában működő, véleményalkotásra jogosult érdekképviseleti szervekkel nem történt egyeztetés, és ezáltal nem is véleményezhették az átadásról szóló előterjesztést. Bogdánffy Csaba szerint tehát szabálytalan az iskola feladatátadásáról szóló határozat, vagyis nem jöhetett volna létre a későbbi átadás.

A Kossuth a Harruckernbe integrálódik

Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény épülete

Az alperesek (a helyi és a megyei önkormányzat) jogi képviselői szerint a felperesnek (Bogdánffy Csaba) ebben az esetben nincs joga pert indítani (perindítási legitimáció hiánya), mert közvetlenül őt sérelem nem érte, és a vélt sértettek közül senki sem hatalmazta fel, hogy nevében eljárjon. Ők úgy vélik, az önkormányzatok szabályszerűen jártak el, és azt kérték a bíróságtól, szüntesse meg vagy utasítsa el a keresetet.

Az eljárást lefolytató bírónő a felek meghallgatása után döntéshozatalra vonult vissza. Elsődlegesen azt vizsgálta, hogy fennáll-e a perindításhoz szükséges jogi érdekeltség. A bíróság végül elutasította a felperes keresetét, a perindítási jog hiányára hivatkozva. Ennek következtében a keresetet érdemben (vagyis hogy szabályos volt-e a határozathozatal, s ebből eredően érvényes-e a megállapodás) nem vizsgálta. Mint elhangzott, az önkormányzati határozat esetleges szabálytalanságainak vizsgálata az önkormányzati törvényességi felügyelet gyakorlójára (jelenleg nincs ilyen szervezet) tartozik, nem a bíróság hatáskörébe.

Bogdánffy Csaba egyelőre nem tudja, hogy fellebbez-e, a volt Mezgé pedig marad a megyénél.

(Forrás: oroshaza.hu)


Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!