Orosháza

Orosháza Város - Hírek

A Kossuthból Harruckern lett

A Kossuthból Harruckern lett
A Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény július 1-jével megyei fennhatóság alá került, így a továbbiakban a gyulai székhelyű Harruckern János Közoktatási Intézmény részeként annak nevét viseli. Az iskolában szerdán rendkívüli tantestületi ülés volt. Zámbó András igazgató felvázolta az elképzeléseket, s bemutatta az orosházi telephely vezetőjét, Czeglédiné Szappanos Anitát, aki az átállási időszakban önkormányzati megbízottként segítette az intézmény munkáját.
Zámbó András elmondta, hogy július 1-jétől megindulnak a nyári felújítások, illetve szeptembertől bővül a szakmák kínálata. Kiemelte, mennyire fontos felvenni a lépést a piaccal, ugyanakkor jelentősek a gyökereink, s ebből lehet táplálkozni a jövőben is. Megemlítette, hogy egyeztetés van az orosházi iskolák között, miszerint az intézményekben folyó képzések körvonalazódjanak: a gimnáziumban a gimnáziumi, az általános iskolákban az általános iskolai, míg a Harruckernben a szakképzés folyjon. Az ismertetők mellett a délelőtti ülésen a tantestület megismerte, majd egyöntetűen megszavazta a Harruckern iskolai dokumentációit.

Az orosházi telephely új vezetője, Czeglédiné Szappanos Anita kérdésünkre kifejtette, milyen változások várhatóak.

A Kossuth a Harruckernbe integrálódik

Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény épülete


- Megkezdődtek a felújítások, melynek keretében a főépület külső, belső festését tervezzük, kicseréljük a nyílászárókat, új tanári szobát, könyvtárat alakítunk ki, renováljuk a kollégiumot és újraindítjuk a konyhát mint melegítő, kiszolgáló egységet. A napokban a Harruckern felirat is kikerül az iskola falára. A meglévő szakképzés mellé az egészségügyi vonal és más szakmák oktatásának bevezetését is tervezzük. Elképzeléseink vannak, s nincs más dolgunk, mint megvalósítani ezeket. A Harruckern jelszava - „Használható tudást adunk" - mellé Orosháza esetében a „Végrehajtással a sikerért..." szlogent is társítanám.

Áprilisban köttetett meg a Békés megyei önkormányzattal az iskolára vonatkozó megállapodás. Ennek tükrében a június 25-i testületi ülésen Orosháza önkormányzata a feladatellátáshoz szükséges ingatlanokat tulajdonba, más részüket használatba adta.

A tulajdonba átadott Kossuth tér 1. és 2., valamint 4. szám alatti ingatlan, a Rákóczi utcai tanműhely, a Hűvös utca 1. és a Hűvös köz 1. szám alatti ingatlan összértéke 475,5 millió forint. A határozatlan idejű, ingyenes használatba adott Tudáspark és a gépjárművezetés oktatásához használt vizsgapálya, valamint a Bónumi telep értéke 949 millió forint. A készlet értéke (június 25-i állapot szerint) 7,4 millió forint.

A baloldali képviselők nem támogatták az átadással kapcsolatos megállapodást, azonban a testület többsége igen. Így július 1-jétől már a megye használja, illetve birtokolja az ingatlanokat. Többszörös garancia biztosítja Orosházát, hogy amennyiben a tulajdonba átadott ingatlanokat a megye nem a szerződésben foglaltak szerint használja, úgy a tulajdonjog (térítésmentesen, az elvégzett beruházásokkal együtt) visszaszáll a városra, illetve helyreállítják az eredeti állapotot. A megye nem idegenítheti el és nem terhelheti meg az ingatlanokat.

Az ingatlanok mellett 20 évre haszonkölcsön szerződést kötöttek 310 hektár földre. A földterületre vonatkozó területalapú támogatás a megyét illeti, ám a szerződés szerint a támogatásokból befolyt összeget az intézményre kell fordítani.

Városunk tehát többszörös garancia fejében átadta a nem kötelező feladatnak számító Kossuth iskola működtetését a megyének, ezzel enyhítve a szűkös költségvetésen. A helyi MSZP azonban - többszöri tiltakozás után - bírósághoz fordult. Bogdánffy Csaba frakcióvezető eljárási szabálysértésre hivatkozva megtámadta az iskola megyei átadását. Az ügyről július 9-én tárgyal az Orosházi Városi Bíróság.

(Forrás: oroshaza.hu)

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!