Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

Ünnepi beszéd - Kondoros - Vári Ferenc képviselő

Március 15-én Kondoroson Vári Ferenc képviselő, a következő gondolatokkal emlékezett 1848. márciusának vér nélküli forradalmára.
Kondoros - Vári Ferenc képviselő ünnepi beszédet mond

Tisztelt ünneplő kondorosi polgárok!
Hölgyeim és Uraim!

Kondoros egyszerű polgáraként az a megtiszteltetés ért, hogy 1848. március 15. emlékünnepén megoszthatom Önökkel néhány gondolatomat.
Azon szerencsés pedagógusok közé tartozom, aki még munkahellyel rendelkezem, s taníthatom a felnövekvő nemzedéket; most éppen a 7. évfolyamon a reformkor, a forradalom és szabadságharc korának irodalomtörténetét.
Magam is elcsodálkoztam azon, mennyi nemes gondolat és azokat követő tett született az említett időszakokban, melyekből sokat tanulhat, meríthet a ma embere is.
Engedjék meg, hogy párhuzamot állítsak néhány dolog tekintetében a ma és a múlt tanulságos eseményei között.
1825-ben vette kezdetét az a reformkornak nevezett nagyszerű időszak, melyben nagy költőink: Kölcsey és Vörösmarty; politikusaink: Kossuth és Széchenyi; s még ki tudja hányan, ki-ki a maga eszközével és területén, de mégis egy cél érdekében, a haza felemelkedéséért vállaltak közszerepet.
Kölcsey a nemzet imáját fogalmazza meg Himnuszában, mintegy megelégelve azt a tengernyi szenvedést, melyet Isten azért engedett meg hazánk életében, mert vétkeink az egekig értek. S hogy mi volt a nemzet főbűne? A széthúzás, az egység és összefogás hiánya, melynek eredménye Mohács, majd az ország 3 részre szakadása. Így fogalmaz: „Hányszor támadt tenfiad szép hazám kebledre, s lettél magzatod miatt magzatod hamvvedre.” Úgy gondolta, hogy az a szenvedés, ami a hazát érte bő ezer év alatt, már a jövő bűneiért kimért büntetést is tartalmazza.
Tévedett! A nemzet bűnei és büntetései azóta megsokasodtak. Gondoljunk csak a vesztes hatalmak oldalán folytatott világháborúkra, Trianonra és a kommunizmus borzalmára. Mind olyan események, amelyekből tanulnunk kellet – volna. De nem tanultunk a mai napig! Talán itt az ideje ismét az önvizsgálatnak, újabb bűneink megvallásának…
Emlékmű-Kondoros

Nincs olyan nemzeti ünnepünk, ahol ne hangozna el a Szózat. Annyiszor hallottuk már, hogy „Itt élned, halnod kell!” De fel is fogtuk? Megszívleltük? Vagy más hangra vagyunk inkább figyelmesek, mely azt mondja: „El lehet menni Magyarországról!”
Igaz, hogy megnyíltak a határok, lehet utazgatni, máshol letelepedni, itthon szerzett tudásunkat máshol kamatoztatni; talán ott, ahol könnyebb a megélhetés, de nem ez a megoldás! Olyan hazát kell építenünk, ahol a felnövekvő nemzedékek megtalálják számításukat, előmenetelüket, boldogságukat. Meg kell teremteni azokat a körülményeket, melyek vonzóvá teszik az itthon maradást, a gyermekvállalást, hogy ne néptelenedjenek el falvaink, s hogy ne fogyjon a haza!
Emlékmű-koszorú-március 15. ünnepség-Kondoros

Példát állít elénk a reformkor azon kezdeményezése is, amit védegyletnek hívunk. A Védegylet a magyarországi ipar védelmére 1844-ben létrehozott egyesület.
1844 októberében az országgyűlési alsótábla üléstermében– létrehozták a Védegyletet, melynek elnökévé Batthyány Kázmért, alelnökévé Teleki Lászlót választották. Az igazgató Kossuth Lajos lett.
Az egyesület kötelezővé tette tagjaira nézve, hogy mindazon szükségleteket, melyeket a hazai termelés, gyáripar- és mesterségek termékeiből fedezni lehet, mindaddig, míg ezek kaphatók, csak ezekből és csak ezekkel fogják fedezni. A Pesten szervezett központi egyesület mellett azzal szerves összefüggésben lévő vidéki fiókegyesületeket is alapítottak.
Első közgyűlése 1845. november 17-én volt Pest megye dísztermében, 138 vidéki fiókegylet részvéte mellett. Az egyesület hatása alatt igen sok tekintélyes ipartelep létesült Magyarországon – az akkori feljegyzések szerint 95. Még nagyobb volt az eredmény 1846-ban, Kossuth Lajos aktív tevékenysége következtében, aminek elismeréséül a Védegylet Teleki László indítványára őt az egyesület tiszteletbeli elnökévé választotta.
Ma is működik „védegylet”, csak nem a hazai terméket védi! A mai üzlet- és gazdaságpolitika nem a magyar vállalkozások előmenetelét segíti! A jelenlegi kormányzat a külföldi tőkét, a multinacionális cégeket, a banki- és biztosító szférát támogatja, A kereskedelem pedig a „sárgaság” tüneteit produkálja.
Az imént hallott Petőfi-vers egyik mondata cseng a fülemben hetek óta. (Azt sem titkolom, hogy a versmondónak én ajánlottam ezt a verset.) Az idézet a következő: „Vannak hamis próféták, kik azt hirdetik nagy gonoszan, hogy megálljunk, mert itten már az ígéretnek földje van.”
Valóban? Megérkeztünk? Dübörög a gazdaság? Ugrik a Pannon Puma? Lendületben az ország? - Vagy inkább lejtőn?!
A bőség kosarából mindenki egyaránt vehet? A jognak asztalánál mindenki egyformán foglal helyet? Egyformán ragyog be a szellem napvilága minden ház ablakán?
Ha nem, akkor hasonló a helyzet a 160 évvel ezelőttihez. Petőfi és társai, a márciusi ifjak bátor kezdeményezői és vezetői lettek egy fegyelmezett, céltudatos, igazi reformnak, mely az addigi politikát gyökereiben változtatta meg. Határozott programmal léptek fel, melyet nem 100 lépésben, hanem 12 egyértelmű pontban fogalmaztak meg. A tenniakarás eredménye volt a néhány héten belül megszületett 1848-as áprilisi törvénycsomag, mely évszázados dogmákat, mint például a röghözkötöttséget, s a jobbágyság intézményét szüntették meg.1848. márciusában egy lelkes tömeg „csinált” vér nélküli forradalmat. Hideg fej, forró szív! És nem fordítva: hideg szív, forró fej! Ez utóbbi csak utcaköveket mozdít! Erőszakot szül, mely nem lehet senkinek sem célja! A forradalom sikeréhez persze szükség volt a népfelséget -átmenetileg- tudomásul vevő hatalomra is.
Eltelt 160 év, s a fő kérdés ma is az, hogy „Rabok legyünk vagy szabadok?” Vagy talán még rosszabb a helyzet? Hiszen Petőfi feltehette ezt a kérdést, és választhatott. .Mi is választhatunk? Eldönthetjük, hogy egy pénzéhes tőkés rend rabjai, vagy egy szabad nemzet egymással szolidáris szabad polgárai legyünk?
IGEN! Dönthetünk, választhatunk! Ahogy azt a közelmúlt is tanúsítja.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Forrás: Vári Ferenc képviselő

Szóljon hozzá a fórumon!: Ünnepi beszéd - Kondoros - Vári Ferenc képviselő

Küldjön egy képeslapot ismerősének!: kepeslap.mconet.biz

Kondoros Online: kondoros.mconet.biz

Kondoros Online linkajánló: kondoroslink.mconet.biz


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu