Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

Új kemence átadása a kondorosi Tájházban

Új kemence átadása a kondorosi Tájházban
Dankó Béla polgármester adta át az új kemencét, melyet Győre Jánosné és Győre János emlékének ajánlottak.

A kondorosi Szlovák-Magyar Táj- és Alkotóház jelenleg a Kondorosért Alapítvány tulajdonában van, de az évek során számos civil szervezet dolgozott azon, hogy a Tájház megfelelő helyszínül szolgálhasson a különböző gyermekprogramoknak, kézműves foglalkozásoknak és közösségi élményeknek. Egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően nemrég teljesen megújult az épület, amelynek egy részében múzeum működik, ezt követően a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatának köszönhetően bővülhetett a kézműves tevékenység, melyet a Tájházba érkező csoportok űzhetnek. Mindezekről Paluska Zoltán beszélt, aki a Legendák Földje Alapítványt képviselte. A szervezet a programok megszervezésében szoros együttműködésben dolgozik a tulajdonossal.
Dankó Béla polgármester megköszönte azok munkáját, akiknek köszönhetően az évek alatt ez a helyi hagyományokat bemutató színtér fejlődhetett. Mint mondta örömmel értesült, hogy a pályázat keretében felépített kemencét Györe Jutka néni és János bácsi emlékének ajánlották, hisz Jutka nénit mint osztályfőnökét nagyon szerette, sok segítséget nyújtott neki, majd nyugdíjba vonulása után a mézeskalácsok készítésének élt, e népművészet újra felelevenítésével nemcsak őt, hanem Kondorost is megismerhették a világ különböző pontján.
A házaspár emlékére egy stilizált mézeskalács szívet helyeztek el a kemence oldalán, melyen a Jutka nénire jellemző mondat áll: „A világ tükör, ha rámosolyogsz, visszamosolyog rád".
A házaspár lánya, Pataki Edit is jelen volt az ünnepségen, mind mondta, neki példaértékű volt szüleinek munkássága. A kemence átadásának alkalmából Oszter Sándor, Kondoros díszpolgára is köszöntötte a vendégeket.

Új kemence került átadásra a kondorosi Tájházban.

Új kemence került átadasra a kondorosi Tájházban.

Paluska Zoltán, Oszter Sándor és Dankó Béla az átadáson (balról jobbra)

Paluska Zoltán, Oszter Sándor és Dankó Béla az átadáson (balról jobbra)

Mézeskalács szív Győre Jánosné és Győre János emlékére

Mézeskalács szív Győre Jánosné és Győre János emlékére

 

Forrás: Kondoros Nagyközség Önkormányzata (VN)