Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

Új játszótér a gyermekeknek

Új játszótér a gyermekeknek
Elkészült Kondoros új játszótere, melyet pénteken a gyermekek birtokukba is vehettek.

2011. december 2-án, pénteken átadásra került a kondorosi Széchenyi téren egy új játszótér. Az ünnepi átadást Paluska Zoltán, a pályázó Iciri-Piciri Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, köszönetet mondva a pályázatban és kivitelezésben résztvevőknek, ahogy elmondta az Alapítvány már 5 éve dolgozik azon, hogy a kondorosi gyermekek számára biztonságos és az előírásoknak megfelelő játszóteret biztosítsanak. Sok munka gyümölcse 2011 decemberére érett be.

A szabványos játszótér építése a 135/2008. (X. 18.) FVM rendelet alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott Falumegújításra és -fejlesztésre igénybe vehető támogatásnak köszönhetően valósult meg. Az Alapítvány 24.018.309 Ft támogatást nyert el.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára is, kifejezve örömét, hogy a vidéki településen ilyen színvonalas és egyben családösszetartó beruházás valósulhatott meg.
Dankó Béla, Kondoros polgármestere, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy az Önkormányzat örömmel támogatta az Alapítvány tervét, nemcsak területbiztosítással, hanem a felmerülő anyagi kötelezettségek átvállalásával is, hisz az egész település érdeke, hogy még szebb lakókörnyezetet és színvonalas nevelési-oktatási környezetet biztosítsunk az itt élő családoknak és gyermekeknek.
Kondoros területén korábban nem volt hatályos szabályozásnak megfelelő játszótér. A kor színvonalának megfelelő játszótér kialakítása elsősorban a gyermekek életminőségét javítja, mivel a településen élők és a turistaként érkezők is jó minőségű és biztonságos játszótéren játszhatnak. A tervezés során figyelmet fordítottak az akadálymentesség követelményeinek betartására, valamint a készségfejlesztés lehetőségeinek biztosítására.
A játszótéren különféle burkolati anyagok, enyhe lejtők, emelkedők, domború és homorú felületek, vezetősávok kialakításával lehetővé válik, hogy mozgáskorlátozott és csökkent látóképességű gyermekek játék közben gyakorolhassák az életvitelükhöz szükséges mozgást, tájékozódást.
A játszótéren 11 db játszótéri eszközt helyeztek el kiegészítő térelemekkel, amelyek kapcsolódnak a település legendájához (miszerint Rózsa Sándor a Kondorosi Csárda kéményében bújt el és mászott ki a csendőrök elől, valamint az alagút legendájához, miszerint a betyárok a Csárdából vezető alagúton keresztül szöktek el).

A játszótér elhelyezésénél nem csak a szép, természet közeli környezet miatt kedvező, hanem a gyerekek, látogatók biztonsága miatt is, hiszen a telekbelső csak gyalogosan közelíthető meg. A játszótér létrehozása a település valamennyi gyermekének, felnőttjének, az ide érkező turistáknak kikapcsolódást nyújthat, hiszen a terület a település középpontjában fekszik, könnyen megközelíthető.
A játszótér kb. 1 m magas kerítéssel van körülvéve. A játszótérhez kapcsolódva akadálymentes parkoló is kialakításra került, hogy az autóval érkező családok biztonsággal tudják a játszóteret megközelíteni.

Paluska Zoltán, az Iciri-Piciri Alapítvány kuratóriumi elnöke és dr. Simon Attila helyettes államtitkár

Dankó Béla polgármester, országgyűlési képviselő

Faültetés az játszótéren

Új játszóteret adtak át Kondoroson

Forrás: VN