Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

Pal Kepenyes szobrászművész kiállítása az OCTOGONart Galériában-Kondoros–Neves szülötteink








Pal Kepenyes, Kepenyes Pál (Mexico) szobrászművész, aki 1926-ban Kondoroson született, plasztikai munkásságából mutat be egy nagyívű válogatást 2008. március 29. és április 26. között az OCTOGONart Galériában.
Megnyitó: 2008. március 28, péntek, 19 h.
Megnyitja: Sárosdy Judit művészettörténész
A kondorosi születésű Pal Kepenyes világhírűvé vált második hazájában, Mexikóban, ahol több mint fél évszázada él és alkot. Művei – önálló szobroknak tekinthető ékszereitől, kisplasztikáin keresztül a monumentális emlékművekig – világszerte keresettek és láthatók gyűjteményekben, tereken, terekben és ékszerként viselve, nem egy világhírességen. Hazai köztudatba kerülése mindezek ellenére máig váratott magára, épp tíz éve rendezett Budapest Galériabéli kiállítása nem volt elegendő ehhez, a folyamatos, hatékony bevezetést az OCTOGONart Galéria vállalta e nyitó kiállítással és többszöri bemutatási alkalmakkal, Pal Kepenyes hazai képviseletével – a 2007-es Budapest ArtFair-en már nagy sikerrel.

A Kepenyes szobrok sokszor mozognak, kézbe vehetők és alakíthatók
Kepenyes Pál – Bronz kakas


Kepenyes szarvasi gyermekévei után Orosházán járt iskolába, később az Iparművészeti Főiskolán tanult, majd két évig a Képzőművészeti Főiskolán – ám miután az 50-es években koholt vádak alapján letartóztatták, 1956-os szabadulása után elhagyta az országot. Párizsban fejezte be a főiskolát, majd mexikói feleségével Acapulcóban telepedett le. Nemesfémből, többnyire bronz-réz ötvözetből, ezüstből, aranyból, drágakövekből készít kontinenseket, áramlatokat, korszakokat magába egyesítő, kirobbanó erejű, mégis egyéni, karakteres „Kepenyessé” formált alkotásokat: szobraiban a magyar és helyi népművészet, az ősi, indián kultúra összefonódik a századeleji nemzetközi avantgárd, a szürrealizmus és a mai, legaktuálisabb, mindent magába szívó művészet fejleményeivel. Szobrai sokszínűek és élők – bizonyos sorozatának, műtípusainak a „Vivos” nevet adta – olykor szó szerint mozognak, variálhatók, kézbepasszolók, össze- és kicsomagolhatók, térbe függeszthetők és kiteríthetők – „érzelmi és gondolati szabadság, a formai és anyagkísérletek korlátlan érvényesülése” jellemzi őket, miközben „ különös energiák, életszerű érzelmi áramok hatnak a szemlélőre” (Bojár Iván András).

Kepenyes Pál Acapulcoi lakásának galériája
Lumi Kepenyes egy monumentális szobra


Ennek a Kepenyes Pál rézplasztikának a másolata megtalálható Kondoros Önkormányzatának tanácskozó termében, mellette a művész hitvallásával
Részlet Kepenyes Pál Acapulcoi lakásának galériájából


Lumi Kepenyes egy monumentális szobra
Kepenye Pál rézplasztika



Egyéni kiállítások
1998 • Budapest Galéria, Budapest (kat.).

Válogatott csoportos kiállítások
1945-49 • Ernst Múzeum, Budapest • Műcsarnok, Budapest • New York-i Világkiállítás mexikói pavilonja • csoportos kiállítások Észak- és Dél-Amerika városaiban.

További információ: OCTOGONart, Pal-Kepenyes


1012 Budapest, Várfok u. 7-9.
Tel.: 201-6959, 06-209-249-478
octogonart@enternet.hu Forrás: Paluska Zoltán alpolgármester

Forrás: OCTOGONart Galéria

Szóljon hozzá a fórumon!: Pal Kepenyes szobrászművész kiállítása az OCTOGONart Galériában - Kondoros – Neves szülötteink


Küldjön egy képeslapot ismerősének!: kepeslap.mconet.biz

Kondoros Online: kondoros.mconet.biz

Kondoros Online linkajánló: kondoroslink.mconet.biz


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu