Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

Március 15-ei ünnepség Kondoroson

Március 15-ei ünnepség Kondoroson
2012. március 15-én a 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire és eszméire emlékeztek Kondoroson.

A Többsincs Óvodában az 1848-as forradalom és szabadságharc jelképeinek, személyeinek, megismerésével telt el a nemzeti ünnep hete. A gyerekek bepillantást nyerhettek a huszárok világába. Nemzeti színű kis papírzászlókat, kokárdákat festettek, csákót, kardot készítettek. Közben pedig gyakran elhangzott a közkedvelt kis rigmus: „Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld!" Emellett mondókákat, lovagoltatókat tanultak és közismert verset és dalokat hallgattak. A hét lezárásaként elsétáltak az emlékműhöz és a gyerekek által készített zászlókat elhelyezték.
Március 14-én a Petőfi István Általános Iskola alsó és felső tagozatán emlékeztek a magyar történelem egy kiemelkedő eseményéről, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.
Az alsóban a harmadik osztályosok adták elő az ünnepi műsort. Felkészítőjük Majernyikné Kerepeczki Éva tanítónő volt. A táncot Komárominé Sonkoly Ildikó tanítónő tanította be nekik. A felsőben a hatodik osztályosok szerepeltek. Felkészítő nevelőik Kasnyikné Roszik Györgyi és Majorosné Kasik Gabriella tanárnők voltak.
Mindkét előadás korhűen teremtette meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hangulatát.
Március 15-én a községi ünnepségen Dankó Béla polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte az ünneplőket, mint beszédében elmondta: "Az 1848-49-es események a magyarság történetének meghatározó eleme, nemzeti identitásunk egyik alapköve, amely az összefogás és a szabadság eszméjét hordozta és hordozza ma is magában.
Március 15-e jelkép, a közös célok, a magyarság jelképe, mely összeköti a magyarokat, éljenek akár Magyarországon, akár világ bármely pontján.
Ezen a napon összemérjük magunkat, korunkat és tetteinket a márciusi ifjak bátorságával, erőt merítünk tetteikből, mely egy nemzetté kovácsolta a magyarokat. Egy nemzetté, mely azóta is összetart, válassza bár el őket országhatár, tenger vagy óceán."
A települési ünnepség alkalmából fellépett a Békés Banda, akik népi hangszerekkel és magyar nótákkal teremtették meg az ünnepi hangulatot. A Békés Bandát követően a kondorosi fiatalokból álló zenekar műsorát tekinthették meg a megjelentek.
Az ünnepség után a megemlékezők a Széchenyi téren koszorúzták meg az emlékművet, mely közben a Kondorosi Citerazenekar zenélt.


 

A Többsincs Óvoda és Bölcsőde is ünnepelt.

Március 15-i ünnepség a Petőfi István Általános Iskola alsó tagozatán

 

Március 15-i ünnepség a Petőfi István Általános Iskola felső tagozatán

 

A községi ünnepség Dankó Béla polgármester ünnepi beszédével kezdődött.

 

Békés Banda ünnepi műsora

 

Kondorosi fiatalok fellépése a Március 15-i ünnepségen

 

A koszorúzás alatt a Kondorosi Citerazenekar játszott


 


 


 


 


 

Forrás: Petőfi István Általános Iskola, VN