Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

Lovas pálya került kialakításra Kondoroson

Lovas pálya került kialakításra Kondoroson
A kondorosi Legendák Földje Alapítvány sikeres uniós pályázatának köszönhetően, valamint Kondoros Város Önkormányzatának támogatásával Kondoroson lovas pálya épült. Az infrastrukturális beruházást és a hozzá kapcsolódó lovaglást népszerűsítő programokat az Európai Unió és a Magyar Kormány 19 990 458 forinttal támogatta. A projekt megvalósítására 2013. május 1 és 2014. április 30. között került sor.

Lovas pálya, Kondoros


A DAOP-5.1.3-11-2011-0038  azonosító számú projekt hiánypótló hiszen egy, a lovas kultúrára épült település újraépíti a hagyományoknak megfelelő lovas életmód szeretetét, ismeretét. A település jövője (hagyományok megtartása, a gyermekek és fiatalok elvándorlásának csökkentése, a kulturált és minőségi szabadidős tevékenységek biztosítása, valamint az egészséges életmódra építő tevékenységek) a hagyományaink megőrzésén is múlik.

A projekt fő célcsoportja a Kondoroson és a környéken élő 5-30 éves gyermek és ifjúsági korosztály volt. A lovaglásra, lovakkal kapcsolatos ismeretek elsajátítására a fent említett korosztályokból érkeztek gyermekek és fiatalok, a különböző korcsoportok számára a korosztálynak megfelelően különálló programokat szerveztünk.

A projekt keretében történő beruházással és eszközvásárlással egy olyan helyszínt alakítottunk ki, amely folyamatos lehetőséget biztosít gyermekek és fiatalok lovagoltatására.

Lovas pálya, Kondoros, lovas tábor


A projekt során karámot és kerítést készítettünk, villanyoszlopot helyeztünk át, itatóhelyet alakítottunk ki. Az infrastrukturális beruházások mellett az alábbi programokat valósítottuk meg:

-    Nyári lovas tábor 3 turnusban, különböző korosztályok számára. 2013-ban júliusban 1, augusztusban 2 lovastábor került megvalósítása. A táborba vendég lovakat, lovasoktatókat és fogathajtókat is hívtunk.
-    Lovas nap gyermekeknek – nyitott nap (a kondorosi iskolások több csoportja vett részt a programon a pedagógusok vezetésével), ezen a napon az iskolás gyerekek megismerkedtek a lótartás eszközeivel, az állatokkal és a fogathajtással.
-    Gyermeknapi lovasnap – a gyermekek napját a lovaspályán rendeztük meg, ahol gyermekjátszóval és lovasprogramokkal, lovaglási lehetőséggel vártuk őket. A gyermeknap alkalmából vendéglovakat és hajtókat is hívtunk.
-    Fogathajtási elméleti és gyakorlati ismeretek – a gyermekek és fiatalok megismerkedhettek a Nemzeti Vágtán látott sportág szépségével és nehézségeivel, szakemberek segítségével kipróbálhatták a fogathajtást.


Kondoros Önkormányzata/MCOnet