Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

Betyár Napok tizenharmadik alkalommal Kondoroson

Betyár Napok tizenharmadik alkalommal Kondoroson
Magyarországon az augusztus 20-i időszak óriási jelentőséggel bír a magyarok számára -szorgos készülődés egy rendkívül fontos alkalomra: államalapításunk ünnepére.  Azonban az egyik Békés megyei településen még ennél is többre készülődtek: Immáron tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a Betyár Napok, emellett ünnepélyes keretek között várossá avatták Kondorost.

dankó béla



Augusztus 17-én -szombaton- került sor a Széchenyi István Lótenyésztési Egyesület meghívásos lovasnapjára, ahol rengeteg fogathajtó mutatta meg virtuozitását, közben gasztronómiai, sport-, és esztétikai versenyek zajlottak a Sportpálya több részén. Délben ünnepi ebédosztás során 2200 adag betyáros öregtarhonyát szolgált fel a Békés Megyei Culinary Team Dankó Béla polgármester segítségével.

A színpadi sátorban ebéd után hagyományőrző folklór műsorokat hallgathattak az érdeklődők. Este pedig Balázs Pali, a PG csoport és a Kiscsillag koncertjeit tombolhatta végig a nagyérdemű.

Vasárnap a Szarvasi fúvószenekar térzenével ébresztette a nagy napra Kondoros lakóit.

dankó béla


Utána a menet korhű öltözékben az evangélikus templomba érkezett, ahol az Ünnepi Istentiszteletet követően lezajlott a Várossá avatási ceremónia, melyen Farkas Zoltán Békés Megye Közgyűlésének elnöke átadta Dankó Béla polgármesternek a város szimbolikus kulcsát.

Az ünnepség alkalmával Kondoros Város Bős, Nagysalló, Hanhofen településekkel megerősítette a korábbi testvértelepülési szerződését, míg az erdélyi Küsmöd településsel új szerződést írt alá.

Mindezek mellett 38 székely magyar tett állampolgársági esküt, akik Dankó Béla polgármestertől vehették át a honosítási okirataikat.

kondoros


Az ökumenikus Kenyérszentelés után a kondorosi képviselő-testület tagjai kiosztották a megszentelt cipókat. Délután a polgármesterek fogathajtásán szurkolhattak az érdeklődők, ahol az első helyezést Dankó Béla, Kondoros polgármestere szerezte meg.

Este pedig "Lagzi Lajcsi" és vendégei műsorai után Charlie és Szulák Andrea megakoncertjén nosztalgiázhattak a vendégek. Éjfél előtt színpompás tűzijátékot követően pusztabállal és retro disco-val zárult az idei Betyár Napok.

Ismét megmutatkozott, hogy találkozik Kondoroson a hagyomány és a fejlődés.



Fotó:Bankó Tamás

Forrás: Kondorosi Közös Önkormányzati Hivatal / MCOnet