Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

Batthyány-fa

Batthyány-fa
2010. július 5-én emlékkövet helyeztek el a Batthyány-fa tövében

Július 5-én, hétfőn Kondoros Nagyközség Önkormányzata, számos civil és civil szervezet összefogásából emlékkövet helyeztek el a Batthyány-fa tövében, melyet a helyi elbeszélések szerint gróf Batthyány Lajos, Magyarország első felelős miniszterelnöke ültetett.

A fa a nagycsákói Batthyány-Geist Kastély kertjében áll.

E kastély régmúltjához a magyar történelemnek érdekes eseménysorozata fűződik.

A kastély a magyarországi vadásztársaságok megalakulásának bölcsője. Nagycsákó a források tanúsága szerint a 19. század harmadik negyedében fontos részévé vált a hazai közéletnek, a gazdasági politikai megújulásnak, és irodalomtörténetünkben is jelentős szerepe volt.

A 48-as szabadság harc leverése után a korszak nemesei hegyi várakban és puszták mélyén meghúzódó vadászkastélyokban gyűltek össze, és kezdte újra a hogyantovábbról beszélni.

Az ország vezető rétege számára ilyen helyszín volt a békési puszták legeldugottabb pontján fekvő nagycsákói kastély, melyet 1844-1851 között gróf Batthyány László építetett.

Azok a Kossuth párti nemesek, akik nem tudtak belenyugodni a szabadságharc elvesztésébe, itt, Nagycsákón vadászat címén gyűltek össze. Ez azonban csak a látszat volt: politizáltak és ápolták a 48-as hagyományokat.

Az osztrák hatóságok a főuraktól és az összeesküvéstől tartva egy zsandárlaktanyát építettek a közeli Kondoroson.

Az évek során a vadászatokon számos kiemelkedő személyiség vett részt:

Gróf Almásy Dénes, gróf Andrássy Aladár, gróf Batthyány László, gróf Bethlen József, Eszterházy Ferenc, báró Eötvös József, gróf Festetics Géza, báró Orczy Béla, gróf Weinkheim Antal, valamint gróf Batthyány Lajos is.

Dankó Béla polgármester köszöntőjében megköszönte a Kondorosiak Baráti Köre Közhasznú Alapítványnak, hogy kerttakarítási akciójuknak köszönhetően a Batthyány-fa környezete, a kastélykert folyamatosan szépül.

 

Dankó Béla polgármester beszél a Batthyány-fa történetéről

Dankó Béla polgármester és Paluska Zoltán alpolgármester leleplezik az emléktáblát

Batthyány-fa, amelyet az első felelős magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos ültetett.

Emléktábla leleplezése

Forrás: VN