Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

„Betyárcsapás” – túrakörút Kondoroson (III. rész) - Kondoros - Pályázatok

Kondoros - A pályázat célja, hogy a településünk meglévő és létrehozandó nevezetességeinek bemutatásával az idelátogatóknak fél ill. egynapos programot biztosítsunk. A település földrajzi adottságainak köszönhetően a Gyulára, Békéscsabára, Gyomaendrődre, Szarvasra vagy Gyopárosra érkező fürdővendégek, turisták, kirándulók kiváló kiegészítő lehetősége lehet a vendégszeretetéről, hagyományairól és legendáiról is híres Kondoros egy-egy programja.
A pályázat harmadik elemeként a tervező Kondoros Nagyközség Önkormányzata felkérésére elkészítette az Időszaki kiállító- és bemutatóhely „Csernus terem” kialakításának építési engedélytervét.
A tervező feladata a meglévő csárda melletti használaton kívüli épület átalakítása időszaki kiállító és bemutató teremmé. Az épületben lévő nagyterem régen táncteremként funkcionált, gipsz mennyezetdíszei, faragott karzatkorlátja még felidézi a színvonalas teremhangulatot.
A szerkezeti falak megerősítése, új rácsos szerkezeti födémmel egybeépített tető, karzatfödém és lépcső, nyílászárók cseréje feltétlenül szükséges a teremhasznosításhoz.

Az időszaki kiállítások mellett a karzaton kialakításra kerül egy interaktív rész, ahol a betyárvilággal, a csárdák történetével ismerkedhetnek meg az ide látogatók. Külön hangsúlyt fektetünk az esélyegyenlőségre, ezért az interaktív résznél Szuhaj Mihály, Kondoros díszpolgára tanácsait figyelembe véve a vakok és gyengénlátók részére speciális eszközöket is beszerzünk
A Kondorosi Csárda melletti kihasználatlan épület , a leendő Csernus terem homlokzata


A településen igény van időszaki kiállítások megrendezéséhez, színvonalas, a kiállításoknak megfelelő terem létrehozására. A főtér, a csárda és a csárda kiállítóhely turisztikai fejlesztése, az évről-évre színvonalasabb rendezvények látványosságai sok látogatót vonzanak ide.
A csárdatelken álló használaton kívüli épület átalakítása az épület fokozatos szerkezeti avulása miatt elkerülhetetlen, ugyanakkor a felújított csárda-együttes mellett felelőtlenség kihasználatlanul hagyni ilyen nagyságrendű épületet.
A kiállításra érkező látogatók akadálymentesen - a csárda főbejárata előtti, a műemléki homlokzathoz igazodó téglarámpával azonos - főbejárati rámpán tudnak bejutni az előtérbe.

A kialakítás után komplex, fél- ill. egynapos programok megtartására lesz lehetősége Kondorosnak
A csárdakomplexum – Elöl a Rózsa Sándor korabeli Csárda, mely múzeumként működik, balra az Kondorosi Csárda étterem, hátul pedig a Csernus terem tetűszerkezete látható


A szükséges vizes blokk, akadálymentes WC, ruhatár, a kiállítótér és a kapcsolódó karzat innen közelíthető meg.
A nagyterem belső kiképzése, karzatos végzárása, mennyezeti díszei a régi elemek felhasználásával, azok visszaidézésével lett tervezve.
A felújított karzaton a nagytermi rendezvénytől függetlenül, de annak enteriőri hatását élvezve lehet kisebb összejöveteleket tartani.
A nagyteremben mobil elválasztókkal több kiállítási szekció is létrehozható a jobb térkihasználás érdekében.
A csárdaétteremmel megmaradó közvetlen kapcsolat lehetővé teszi a kiállítás megnyitók utáni színvonalas fogadások megrendezését is.
A környéken további parkolóhelyek létesülnek, ezáltal a rendezvények látogatottsága növekedhet.

Forrás: Paluska Zoltán alpolgármester

Szóljon hozzá a fórumon!: „Betyárcsapás” – túrakörút Kondoroson (III. rész) - Kondoros - Pályázatok

Küldjön egy képeslapot ismerősének!: kepeslap.mconet.biz

Kondoros Online: kondoros.mconet.biz

Kondoros Online linkajánló: kondoroslink.mconet.biz


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu