Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

„Betyárcsapás” – túrakörút Kondoroson (I. rész) - Kondoros - Pályázatok

Kondoros - Betyárcsapás - A pályázat célja, hogy Kondoros meglévő és létrehozandó nevezetességeinek bemutatásával az idelátogatóknak fél ill. egynapos programot biztosítsunk. A település földrajzi adottságainak köszönhetően a Gyulára, Békéscsabára, Gyomaendrődre, Szarvasra vagy Gyopárosra érkező fürdővendégek, turisták, kirándulók kiváló kiegészítő lehetősége lehet a vendégszeretetéről, hagyományairól és legendáiról is híres Kondoros egy-egy programja
A pályázat első eleme a Csárda kiállítótóhely látogatóbarát fejlesztése.
A tervezéssel érintett terület a Polgármesteri Hivatal épületével szemben található.
Itt egy többfunkciós épületegyüttes üzemel, melyben a műemléki védettséggel rendelkező Csárda-kiállítóhely WC blokkal, Csárda-étterem kiszolgáló egységekkel, használaton kívüli épületrész nagyteremmel és a piacirodák találhatók. Az épületek változatos kialakításúak, nyereg, félnyereg, kúp és gúla formájú tetőzettel, cserép, nádfedéssel készültek a többszöri átépítések során. Ez a sokszínű építészeti együttes hosszú évek alatt alakult ki és ma már meghatározó eleme a településközpontnak.
A tervezők feladata a meglévő csárda-étterem melletti, azzal közvetlen kapcsolatban lévő Csárda-kiállítóhely épületének látogatóbarát fejlesztésének megtervezése volt.

A Széchenyi István Lótenyésztési Egyesület közreműködésével látványos fogathajtó versenyeket láthat a közönség. Itt kerül megrendezésre az immár hagyományosnak mondható Polgármesterek Nemzetközi Fogathajtó Versenye is
A minden évben megrendezésre kerülő Betyárnapok központi helyszíne a Kondorosi Csárda előtti tér


A Kondorosi Csárda ma is üzemelő vendéglátó egység, visszaidézi régmúlt út menti fogadók hangulatát.
Az eredeti csárdaépületet többször átalakították, a legutóbbi komoly műemléki felújítása után csárda-kiállítóhelyként helytörténeti és népi emlékek bemutató házaként funkcionál.
Az ősi falak, a pince, a nagykürtős, búvó- és menekülő járatokkal összeépített kémény a régi betyárvilágot idézik. A kiállított tárgyi emlékek mellett a kéményjáratok bemutatása is fontos turisztikai attrakció lehet.
A masszív, ácsolt korlátokkal ellátott falépcsőn lehet feljutni a hagyományos sártapasztásos, nádfedésű padlásra.
Az érdeklődőket csoportosan biztonságos padlástéri látogatójárdán akarjuk elvezetni a pincével összekötött menekülőjáratú, búvóhelyes kéménytesthez, mely a legenda szerint sok betyárnak nyújtott menekülést a pincéhez épített alagúton keresztül a kondorosi határba.
A meglévő búvónyíláson keresztül be lehet menni a kéménytest belsejébe és a speciális világítótestek lehetővé, teszik a járatok megtekintését.
Az érdeklődők így átérezhetik a kormos, szűk nyílásokon keresztül menekülő betyárok kalandos, nem könnyű életét.

Oszter Sándor színművész barátunk immár állandó vendége a Betyár Napok rendezvényeinek
Domokos László országgyűlési képviselő és Oszter Sándor színművész is megnézte a „legendás” rejtett kéményt


A kémény felső nyílása az a kürtő, ami a konyhai kemencén át a pincéig vezet. Ezen csúszott Rózsa Sándor betyár társaival a pandúrok előli menekülés közben. Az alsó nyílás a kémény alatt kialakított rejtekhelyez vezet
A füstös, kormos rejtett kémény belülről


A csárda kiállítóhelyet látássérültek számára info-kommunikációs akadálymentesítését is elvégezzük. A csárda történetéről, a kapcsolódó betyár legendakörről és minden egyéb tájékoztató, informáló kiadvány Braille-írású és auditív (felolvasott) változatának elkészítése, valamint egy hordozható digitális kézinagyító (OPAL) készülék is része a pályázatnak. A kiállítási tárgyak ismertetőinek Braille-írású és auditív formátumban való elkészítése, valamint egy audioguide készülékek használata is betervezésre került.
Az akadálymentesítésbe Szuhaj Mihály Díszpolgárunk közreműködésére, kimagasló szakmai munkájára építettünk a projekt tervezése során.
A környéken további parkolóhelyek létesülnek, ezáltal a rendezvények látogathatósága növekedhet.

A padlástér átalakításával a turisták, vendégek biztonságosan körbe járhatják a legendás rejtett kéményt, sőt bele is bújhatna
A kémény kívülről


Forrás: Paluska Zoltán alpolgármester

Szóljon hozzá a fórumon!: „Betyárcsapás” – túrakörút Kondoroson (I. rész) - Kondoros - Pályázatok

Küldjön egy képeslapot ismerősének!: kepeslap.mconet.biz

Kondoros Online: kondoros.mconet.biz

Kondoros Online linkajánló: kondoroslink.mconet.biz


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu