Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Költözik a városháza?

Költözik a városháza?

Békésben a korábbi tervekkel megegyezően kilenc járás kialakításról döntöttek. Jövőre 175 vidéki járási hivatal és 23 fővárosi kerületi hivatal alakul meg, ezek a kormányhivatalok kirendeltségeként az államigazgatási ügyek intézésében segítenek - olvasható a kormany.hu-n. Békésben a korábbi tervekkel megegyezően kilenc járás kialakításról döntöttek. Eszerint békési, békéscsabai, gyomaendrődi, gyulai, mezőkovácsházai, orosházi, sarkadi, szarvasi és szeghalmi járásra osztották fel a megyét. A közigazgatási egységek székhelye valamennyi esetben a járás nevével azonos.

Várfi András polgármestert Gyomaendrőd leendő járási központi szerepéről kérdeztük. - 1830-ban, a németek betelepítését követően mezővárosi rangot kapott a Hármas-Körös melletti település, ekkor indult meg a gazdasági fejlődés is, majd az 1858-as vasútépítés további lehetőségeket teremtett. 1882-ben nyitotta meg nyomdáját Kner Izidor, aki azóta is a város emblematikus alakja. Gyoma 1877-től 1966-ig már volt járási székhely.

A járási központ megszüntetését Gyoma és a környező települések is megszenvedték, mind társadalmi, mind gazdasági téren. A mostani közigazgatási reformmal egy történelmi lehetőség előtt állunk, már csak élni kell ezzel a lehetőséggel a gyomaendrődi polgároknak. Nem szabad kishituen, kisszeruen gondolkodni a tárgyi- és a személyi feltételek megteremtését illetően. A központi szereppel együtt jár az is, hogy megmaradnak a munkahelyek Gyomaendrődön és új irányt is vehet a gazdasági fejlődés. Az új feladat egyben kötelezettségekkel is jár, fontos, hogy jól muködő középiskolák legyenek a városban és a kulturális életünket is pezsgőbbé kell tenni - hangsúlyozta Várfi András polgármester. Nagy kérdés, hogy Gyomaendrődön hol legyen a leendő járási hivatal.

 

regi-varoshaza_20120815105659_44.jpg

 

A városvezetés elképzelése szerint a jelenlegi városházát adnák át a járási hivatalnak és az új városházát a két településrész között lévő, egykori ipari iskola épületében alakítanák ki.

 

uj-varoshaza_20120815105659_32.jpg

 

Több vélemény is elhangzott már erről, s többen kardoskodnak amellett hogy teljesüljön végre az a régi ígéret, mely szerint a városháza legyen végre a mai város, Gyomaendrőd közepén. A volt Bethlen iskola egykori épületét a fenntartó átadja a város számára, hiszen itt szeptembertől már nem lesz oktatás. Itt alakítanánk ki az új városházát, s az épületben más közintézmények is helyet kaphatnának. Lehet, hogy alkalmasabb épület lett volna a városháza számára az egykori Endrődi Cipész Szövetkezet irodaháza, ha annak idején az akkori városvezetés nem adta volna el olyan hirtelen az épületet - tájékoztatta lapunkat Várfi András polgármester.

Az épületekről egyébként majd a város képviselőtestülete dönt.

Forrás: Szó-Beszéd