Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Harminc év után végre megkezdődhet egy új városközpont kialakítása

Harminc év után végre megkezdődhet egy új városközpont kialakítása

Történelmi pillanat előtt áll Gyomaendrőd. A harminc évvel ezelőtt egyesült két település most végre valóban elkezdheti a település mértani központjában kialakítani az új városközpontot azzal, hogy a városháza január 1-től a Selyem úti volt ipari iskola épületébe költözik - mondta azon a lakossági fórumon Várfi András polgármester, amelyen a járások kialakításával kapcsolatos tervek szerepeltek a napirenden.

Mint ismeretes, 2013. január 1-el Gyomaendrőd járási székhely lesz. A járási központ épületének a jelenlegi, Szabadság téri városháza patinás épületét javasolja felajánlani az önkormányzat, s a városháza pedig a már említett egykori iskola épületbe költözne több más intézménnyel például a könyvtárral együtt. A városháza központba helyezésével így nem marad üresen a Szabadság téri épület, amely járási székhelyként közfunkciót kap, éppen úgy mint az üresen maradt Selyem úti iskolaépület.

Végre megvalósulhat az az immáron harminc éves ígéret, amely a két település összevonása idején hangzott el, nevezetesen, hogy az egykori Gyoma és Endrőd közötti területen épüljön fel egy városháza, s legyen ezen a részen az egyesült új település, Gyomaendrőd központja. Az ezzel kapcsolatos terveket a lakossági fórumon a város főépítésze Kmetykó János vázolta. A távlati tervek szerint az új városközpont kialakításával egyidőben a Fűzfás-zugi holtág belső részén lehetőség nyílna egy olyan közpark kialakítására, amely szinte egyedülálló lehetne hazánkban.

Ennek az elképzelésnek azonban furcsa mód vannak ellenzői is. Érdekes, hogy a város képviselő-testületében a Körösök Vidékéért Egyesület jónéhány – endrődi – tagja ellenzi a fenti elképzeléseket. Igazi ellenérveket azonban nem tudnak felhozni, legalábbis a lakossági fórumon nem szólaltak fel. A közönség soraiból több hozzászóló is helyeselte a városvezetés ezirányú elképzelését, amelynek megvalósulásával Gyomaendrőd fejlődése előtt új lehetőségeket nyit meg a következő évtizedekre.

Forrás: H.E., Szó-Beszéd

forum-06_20121005130313_8.jpg

 

forum-13_20121005130313_74.jpg

 

forum-20_20121005130313_86.jpg