Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Vezető hírek

Fejlesztések esztendeje az idei Gyomaendrődön

Gyomaendrőd történetében a fejlesztések esztendeje lesz az idei. A Hármas-Körös bal partján fekvő város képviselő-testülete idén egyhangú igennel fogadta el az önkormányzat és intézményei költségvetési rendeletét - tudatta VárfiAndrás polgármester.

Eszerint a város idén 3 miiliárd 545 millió 629 ezer forint bevételből gazdálkodhat. A működési bevételek és kiadások tervezett főösszege 2 milliárd 579 millió 358 ezer forint, a felhalmozási kiadásoké pedig 966 millió 271 ezer forintra rúg. Működési célra idén sem kell hitelt felvennie a településnek - tudatta Várfi András polgármester.
Magyarul: bizonyságot nyert, hogy az önkormányzat, a képviselő-testület a fejlesztéseket, illetve az azokhoz szükséges források, saját erő biztosítását is komolyan veszi, s nem eszik meg a holnapot.

-Idén a legfontosabb, s egyben pénzügyileg is legnagyobb falat az 1982-ben épített, jó egy évtizeddel később valamelyest korszerűsített városi szennyvíztisztítótelep rekonstrukciójua. E fejlesztés megvalósítása érdekében városunk a Környezet és Energia Operatív Program kiírásán 700 millió 270 ezer 467 forint vissza nem térítendő táőmogatást nyert, s ehhez az önkormányzat saját erőként 142 millió 439 ezer 425 forintot biztosít. Így összesen 842 millió 709 ezer 892 forintból újíttatjuk fel a naponta 2 ezer 800 köbméter tisztítókapacítású szennyvíztelepet, s a munkálatok során, minden bizonnyal helyi vállakozók is lehetőséghez jutnak- ismertette a részleteket Várfi András.

Idén is tovább folytatjuk a belterület mentesítő belvízprogramot. Ennek szellemében, minden kínálkozó pályázati lehetőséget megragadva, Kondoros gesztorságával, de a konzorcium keretin belül Kamuttal és Kétsopronnyal is karöltve, a Dél-alföldi Operatív Program kiírásán jelentős támogatást nyertünk a Gyomaendrődi belvízrendezés VIII. ütemének megvalósítására. A belterületi belvízelvezető rendszerek mellett ezen pályázat jelentős mezőgazdasági területeket is érint. Gyomaendrőd e pályázat keretében 91 millió 929 ezer 481 forint vissza nem térítendő támogatást nyert, s ehhez 10 millió 214 ezer 387 forint önkormányzati saját erőt társítanak. Így összesen 102 millió 143 ezer 868 forint összegű beruházás keretében valósulhat meg a belvízrendezés nyolcadik üteme a városban. Ugyanakkor egy másik, Kondoros gesztorságával zajló, a megye 16 települését - mások mellett Gyomaendrődöt is - érintő belvízprogram is megvalósul idén a városban. Szintén a Dál-alföldi Operatív Program keretében elnyert 176 millió 301 ezer forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával, összesen 214 miilió 80 ezer 754 forintos beruházás keretében, 145 ezer köbméter iszapot kikotortatva állítjuk helyre az Endrőd-középső, Fűzfászugi és Hantoskerti holtágak tározó kapacitását - emelte ki a polgármester.

-Fontosnak tartjuk a belterületi gyűjtőutak korszerűsítését, fejlesztését is. Éppen ezért, több mint 116 millió forint támogatást igényelve pályáztunk a Kossuth Lajos, Semmelweis, illetve Szabadság utca, valamint a Hősök útja fejlesztésére, s bízunk a pályázat sikerességében. Kedvező elbírálás esetén mintegy 130 millió forintból valósulhatna meg ezen, városképi szempontból is fontos gyűjtőutak felújítása. Városunkban jelenleg is zajlik a Start közmunkaprogram, 150 munkanélkülinek biztosítunk közmunkát, s egyebek mellett extenzív állattartás, zöldségtermesztés, homoktövis termesztés is szerepel programunkban -tette hozzá Várfi András.

 

 

 

Várfi András polgármester

Várfi András polgármester

 

 

Forrás: Műsor Figyelő Békés megye (III.évf. 3.szám, 2012. április 2-16) - HGYVK