Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

VIII. CIGÁNYZENÉSZ ÉS TÁNCTALÁLKOZÓ, GASZTRONÓMIAI NAPPAL EGYBEKÖTVE

Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által nyújtott támogatásból október 11-én rendezte meg a VIII. Cigányzenész és Tánctalálkozót, gasztronómiai nappal egybekötve.

A Zenész és Tánctalálkozónak a Városi Sportcsarnok adott otthont, míg a Gasztronómai Nap keretében rendezett „főzőverseny” megvalósítására a Sportcsarnok udvarán, szabadtéren került sor. A kora délutáni órákban  Várfi András Gyomaendrőd város polgármestere nyitotta meg a rendezvényt.

VIII. Cigányzenész és Tánctalálkozót, Gasztronómiai Nappal egybekötött rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium – Kiemelt Projektek Osztályának osztályvezetője: Hortobágyi Anna valamint munkatársai. Továbbá jelen volt a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány monitoring csoportja, a Körös Völgye Alapítvány képviselője, az Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke, Dr. Dávid Imre, a Bethlen Gábor Szakképző Iskola igazgatója, Gubucz József.

Ezután két helyszínen várták a programok az érdeklődőket: a főzőversennyel párhuzamosan a színpadon amatőr zenészek, táncosok léptek fel.

A főzőversenyre közel 13 csapat nevezett be. A nevezők nem csak helyi lakosok voltak, hanem érkezetek „versenyzők” az ország távolabbi pontjairól is, akik különböző ételeket, közöttük hagyományos cigány ételeket készítettek: - tyúkos káposzta, - bokoli, - valamint, - halászlé, - pacal, - marha pörkölt, - sertés pörkölt. A rendezvényre kilátogatók természetesen meg is kóstolhatták a fenn említett – helyszínen készült - ételeket.

A rendezvény valamennyi programja - ide értve az elkészült ételek kóstolását is - ingyenes volt. A főzőverseny eredményhirdetésére az esti órákban került sor, majd a díjak kiosztását követően Nótár Mary lépett a színpadra, őt pedig Stefano követte. A sztárvendégek fellépéseit követően a „Hangulat” együttes biztosította hajnalig a talp alá valót a közönségnek.

Nagy örömünkre szolgál, hogy hasonlóan a korábbi években megrendezett azonos elnevezésű programokhoz egyre érdeklődő látogatott ki. Örömünkre szolgál, hogy a résztvevők mind a fellépők, mind pedig a közönség részéről pozitív visszajelzéseket kapunk.

 

A főzőverseny eredménye:

Pörkölt kategória:

I.                Birka pörkölt - Kovács Tibor - Gyomaendrőd

II.               Vegyes sertés pörkölt – Kovács Zsolt - dévaványa

III.             Marha pörkölt – Kovács Tibor - Gyomaendrőd

Egyéb kategória:

I.                Tanyasi Csirke tárcsázva – „Szarvasi fiatalok a holnapért” egyesület

II.               Cigány Töltött káposzta – Bethlen Gábor Szakképző Iskola

III.             Tárcsás Hal - „Szarvasi fiatalok a holnapért” egyesület

 

Külön díjak:

Pörkölt kategóriában:       
Birka pörkölt – Fekécs Béláné – Gyomaendrőd 
Csülkös pacal – Farkas Béla – Gyomaendrőd      
Sertés pörkölt – Észak-Alföldi Regionális Cigány Védelmi Szervezet
Egyéb kategória:    
Citromvarázs (desszert) – Bethlen Gábor Szakképző Iskola és Kollégium     
Halászlé – Rácz Kft. – Körösnagyharsány           
Körösi Halászlé – Zrena Pál - Gyomaendrőd

ciganytalalkozo_nagy_mconet_dscf0694_resize_430_20081014103551_626.jpg

A korábbi hasonló rendezvényekhez hasonlóan most is sokakat vonzott a találkozó.