Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Újabb különlegesség a Határ Győző Városi Könyvtár honlapján

A könyvtár honlapjának Adatbázis- Digitalizált dokumentumok menü pontja igazi kuriózummal gazdagodott.

Határ Győző    hagyatékából került a könyvtár birtokába az Irodalmi újság több évfolyama.

 

Az Irodalmi Újság magyarországi időszaka 1950. november 2-án indult, havonként jelent meg. Főszerkesztője 1956. szeptember 22-ig Illés Béla volt. Az első évfolyamok a hatalomhoz (Rákosi-diktatúra) és a párthoz hű művelődéspolitikának szellemiségét tükrözték annak ellenére, hogy kitűnő írók írásai is megjelentek benne. Az '50-es évek közepére a lap egyre inkább Nagy Imre törekvéseit támogatta, az 1956-os forradalom előkészítőjévé vált. 1956. november 2-i, utolsó hazai száma az '56-os forradalom fontos dokumentuma. A jelentős hatású forradalmi szerepvállalás vezetett a hazai megszűnéshez.


Az emigrációban 1957. március 15-én jelent meg először, Bécsben, majd Londonba került át a székhely. 1962-től Párizsban adták ki, főszerkesztője Méray Tibor lett. Gyakran csak kéthavonta jelent meg összevont szám. 1989-ban két száma Budapesten jelent meg, majd Méray, a rendszerváltásra tekintettel, bejelentette az Irodalmi Újság megjelenésének felfüggesztését: „fenntartjuk magunknak a jogot, hogy ha a felhők akár a világban, akár Magyarország fölött sűrűsödni kezdenek, akkor akár különszámokkal vagy újbóli megjelenéssel ismét megszólaljon az a hang, amely a magyar függetlenség, a nyugati típusú demokrácia és a szociális igazság hangja volt és marad."

 

A könyvtár állományába bekerült 1956.-1969. évfolyamok - sajnos korántsem teljes- példányaiban, számos Határ Győző vers, novella, fordítás, kritika olvasható.

 

 

Irodalmi Újság a Határ Győző Városi Könyvtár honlapján

 

 

Irodalmi Újság a Határ Győző Városi Könyvtár honlapján.

 

Forrás: Határ Győző Városi Könyvtár - hgyvk.hu