Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Szólj be(le)! – Gyomaendrőd

Szólj be(le)! – Gyomaendrőd
A vitázás és az eltérő vélemények ütköztetése mindig is fontos szerepet töltött be az emberek életében.

Mindenki számára fontos, hogy kinyilváníthassa saját álláspontját és kifejezhesse egyéni elgondolását az adott témával kapcsolatban. Ezt az eszmét hirdette a 2011. december 16-án megszervezett Szólj be(le)! nevű  program is, amelyen iskolánk tanulói is részt vettek.

Ágnes, Gréta, Sára, Viktor, Tibor, Zsigmond és Sándor a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium termeiben a többi résztvevővel együtt vitatták meg a kérdéses tételmondatot: Vállalkozónak születni kell. A nap folyamán a diákok különböző véleményeket fogalmaztak meg erről az állításról, és ehhez kapcsolódóan olyan gondolatok is felszínre kerültek, amelyek korunk társadalmát érintő további problémákat feszegettek. Ilyen vitatéma volt például a születési determináció kérdése, vagy éppen a magyar oktatási rendszer hatékonysága.

A program során nagyon sok ismerkedő, illetve közösségformáló játék volt, amely elősegítette a vitapartnerek közötti a baráti és felszabadult hangulat kialakulását. A nap végén a szervezők egy kötetlen „kerekasztal-beszélgetést” rendeztek, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílt beszélgetni olyan emberekkel, akik már több éve benne vannak a vállalkozás körforgásában. Ez az eszmecsere nagyon érdekesnek bizonyult, hiszen a diákok megismerhették a vállalkozás folyamatának gyakorlati oldalát.

Külön pozitívum, hogy a viták során elhangzó személyes vélemények feljegyzésre kerültek, és az Európai Unió számára is továbbítva lesznek. Így tehát feltételezhető, hogy közvetve a diákság gondolkodása és szemléletmódja is megjelenik majd az EU döntéshozatalában.

Iskolánk tanulói egyértelműen sok új tapasztalattal és élménnyel gazdagodtak a program során, és megtanulták, hogy a kulturált vitatkozás - az érvek és ellenérvek ütköztetése - nagyban elősegítheti a logikus és következetes gondolkodásmód kialakulását. Elvégre is vitázni jó. 

 

 

szoljbe_2011122391514_3.jpg

 

szoljbe2_2011122391514_92.jpg

 

szoljbe3_2011122391514_31.jpg