Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Schmidt Péter kötetbemutatója Gyomaendrődön, a városi könyvtárban

Az a ritka pillanat érkezett el a gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtár életében, amikor egyszerre két alkotmánybíró lehetett a vendége. Október 2-án Schmidt Péter: A politikai átalakulás sodrában című kötetét Bihari Mihály mutatta be. Schmidt Péter 1990-tól hat éven keresztül, azaz hetven éves koráig volt tagja az alkotmánybíróságnak, míg Bihari Mihály 1999-tól ez év nyaráig, ugyanis akkor járt le a mandátuma.

Mint azt Bihari Mihály a népes hallgatóság előtt elmondta, a 82 éves szerző kötete 28 tanulmányt tartalmaz, ezek nagy részét korábban már itt-ott publikálta, kisebb részük most olvasható először. Jelentős szakmai és politikai bátorságra vall, hogy ilyen jelentős politikai változás után húsz-harminc évvel ezelőtt született írásait ma is vállalja. A szakmai interjúk mellett, a tanulmányok ellőtt Schmidt Péter negyvenoldalas önarcképe olvasható, ebben politika- és társadalomtörténeti háttérrel vall önmagáról.

Bihari Mihály kifejtette, a szerző baloldali elkötelezettségét mindig vállalta, világnézeti és tudományos elkötelezettsége a reformok mellé állította, és vitte a rendszerváltó mozgalmak közelébe. Sokáig hitte, hogy a szocialista rendszer képes önmaga megreformálására, ma már belátja, hogy ezt az elképzelését a történelem nem igazolta vissza. Az MSZMP vezetése a valódi reformokat elutasította, így sikerült egységbe kovácsolnia a sokszínű ellenzéket. Ezért Schmidt Péter végső elkeseredésében 1989. júliusában kilépett a pártból.  Megnyugvást számára az jelent, hogy mindig mert új gondolatokért kiállni. Életműve még nem befejezett, a politikai változások iránti érzékenységét máig megőrizte. Életműve ezért sem tekinthető befejezettnek, mert gondolatai, érvelési módszere nem csak saját művein, könyvein keresztül hatnak, hanem tanítványain keresztül is.

Schmidt Péter elmondta, hogy Mezőberényben született, családja 1943-ban került Gyomára, amikor édesapja bérbe vette a helyi téglagyárat, és nyugdíjba vonulása után, tíz éve visszatért gyermekkora színhelyére. A szerző a kötet születéséről elárulta, hogy Varga Zoltán szerkesztővel több vitája volt, ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy a hetvenes, nyolcvanas években született írások változtatás nélkül, szóról szóra ugyanúgy jelenjenek meg, ne érhesse az a vád, hogy harminc évvel ezelőtt született írásait átdolgozta. Jelentős módosításokat nem engedélyezett, csupán néhány stilisztikai javítást.  

Schmindt Péter: A politikai átalakulás sodrában című kötetét a Századvég Kiadó jelentette meg, a könyv a Gyomai Kner Nyomdában készült, megjelenését a városi önkormányzat támogatta.

 

schmidt_01010349_resize_373_20081003112238_773.jpg

 

Az elmúlt tíz évben Schmidt Péter befogadták és megkedvelték a gyomaendrődiek.

Fórum  ->>     Schmidt Péter kötetbemutatója Gyomaendrődön, a városi könyvtárban

 

Képeslap : kepeslap.mconet.biz

 

Gyomaendrőd Online: gyomaendrod.mconet.biz

 

Gyomaendrőd  linkajánló: gyomaendrodlink.mconet.biz

 

 

A hír támogatója:

 

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.

Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás

Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu