Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Sajt és túró mellé: például fogathajtás

Sajt és túró mellé: például fogathajtás

Civilek öntenek lelket Gyomaendrőd idegenforgalmába

 

Jó látnunk, amikor egy új egyesület jön létre, kezdi meg a működését. Ezt az örömet ismét megélhettük, amikor ellátogattunk a Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség–Turisztikai Egyesület választmányának legutóbbi ülésére. A „mélyvízbe” vetve magukat, máris egy fesztivál rendezésébe fogtak.

01_2012031391747_11.jpg

 

Először az egyesület rövid(ített) nevének ízlelgetésébe fogtunk: GYÜSZ–TE. Mi tagadás, játékos, hiszen akár karakán hívogatónak is tekintjük. Az egyesület választmánya minden alkalommal hosszú órákat szán arra, hogy nyilvános ülésén (melyen bárki részt vehet) meghányja-vesse a Sajt- és Túrófesztivál valamint társrendezvényei programját, attrakcióit, tennivalót. Ezúttal a volt Apolló mozi helyén működő, annak nevét megtartó pizzéria emeleti szegletében üléseztek.

 

Másfél tucatnyian jöttek össze itt – harmadukban nők –, hogy tisztázzák a fesztivál és a kapcsolódó rendezvények helyszíneit, azok berendezését, a szereplőket, köztük a sztárok személyét. Érzékelhetően ügyelnek arra, hogy a fesztivál szakmaiságát, különösen a bemutatókat is kiemeljék. Úgy tűnik, fontosnak tartják, hogy csak a saját termékekkel lehessen színre lépni, s ne valamely nagyüzem termékeivel kereskedők vihessék el a pálmát. (Sorra vették azt is, hogy milyen kategóriákban, milyen díjakat osszanak ki, s mi legyen az elismerést kifejező tárgy.) Megbeszélték, hogy mi legyen a fáklyás felvonulás útvonala. Arról nem is szólva: igyekeztek tisztázni az összes nap programját, azok alakulóban lévő helyszíneit. Csak példálózva: óvodások fellépése, egy nekik (is) szóló műsor, cigányzene, egy humorista megjelenése, zenés ébresztő, utcabál, családi sportolás, kézműves foglalkozás, retrodiszkó, filmvetítés is szerepel a tervek között. A fesztiválon a sajtok és túrók mellett borokkal, mézekkel szintén lehet majd találkozni. Készítenek egy prospektust, s hamarosan lesz honlapjuk is.

 

Nagyné Perjési Anikó (aki önkormányzati képviselő is) emlékeztetett: azon túl, hogy Gyoma és Endrőd 30 éve egyesült, a Rumba TSE fennállásának 40,. a Körös-menti Táncegyüttes 45. évfordulóját ünnepli ebben az évben. A helyi futball (Kner SC) százéves évfordulóját ünnepelheti, ugyancsak száz éve alakult meg itt az úri kaszinó. Ami pedig a Kner Nyomdát illeti: immár 130 éve szolgálja a gyomaendrődiek érdekeit. Ha belegondolunk: mindez remek alkalom arra, hogy a város és polgárai újabb és újabb arcukat mutassák meg országnak, világnak.

 

02_2012031391748_57.jpg

 

– A GYÜSZ–TE idén január hetedike óta létezik – mondta Pájer Sándor, az egyesület elnöke. – A gyomaendrődi szolgáltatók ötlete alapján jött létre a szervezet, egész pontosan Nagyné Perjési Anikó önkormányzati képviselő kezdeményezte a megalakulásunkat. Abból indult, indultunk ki, hogy az országban jól működő TDM-szervezetekkel – turisztikai desztinációmenedzsment szervezetekkel – lehet találkozni, bár még mindenütt a kezdeteknél tartanak. Arra jöttünk rá, hogy ilyenre itt is nagy szükség volna, illetve mi is képesek lennénk ilyet létrehozni és működtetni. Gyomaendrőd idegenforgalmi adottságai ugyanis nagyon jók, jelenleg száznál több szálláshely található a városban. Nem is beszélve az éttermekről. Gyomaendrődön mindenből sok van, csak nincsenek kihasználva kellően. Az idegenforgalmi együttműködést évek óta próbáltuk megteremteni, de az önkormányzattal sehogy sem jött létre. Mára az önkormányzat is oda jutott, hogy tenni kellene valamit – a képviselő-testület támogatását is elnyertük. Úgy hiszem, ezt az ügyet hiteles személyiségek vették kézbe. Persze a puding próbája az evés: ez az év eldönti a jövőt. Ha sikerül produkálnunk, akkor életben maradnak a törekvéseink. Úgy hiszem, sikeresek leszünk. A tagságunk birtokában van a szükséges tapasztalatoknak. Tudjuk azt is, hol érdemes reklámozni: az Utazás kiállításon nekünk például nem. Mások úgy hiszik, el kell menni oda, s máris megoldódott a város turizmusa. A nagy rendezvényekkel nem oldjuk meg Gyomaendrőd idegenforgalmát, lehet, a szállodák tele lesznek egy éjszakára, de ott van a többi nap is. Viszont tagadhatatlan, mindez jó imázsépítő. E téren is jelentős lépéseket kívánunk tenni.

 

– Ha jól értettem, az önkormányzat anyagilag is támogatja az egyesületet?

 

 

– Hát igen, ez faramuci dolog. Tényleg

03_2012031391748_34.jpg

beszélhetünk nyolcmilliós támogatásról, melyet az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás alapján kapunk. De ha a szám mögé nézünk, ez nem támogatás. Négy millió forintot kaptunk, de ellentételezésként működtetnünk kell a Tourinform irodát, mely az önkormányzatnak tavaly öt és fél millió forintjába került. Nem nevezhetném támogatásnak azt, ami kevesebb, mint a dolog önköltsége. A másik négy millió rendezvények tartására szolgál. De arra a Sajt- és Túrófesztiválra, melynek tavaly ötmillió forint volt a költségvetése, most két és fél millió forintot biztosítottak. Nevezhetjük ezt támogatásnak…

 

– …de az önkormányzat megszabadult egy-két tehertől.

 

 

– Ettől függetlenül ezek beletartoznak a mi profilunkba. Reméljük, hogy komoly szakmai váltást tudunk belevinni a folyamatba, mert az ilyesféle rendezvények mára országszerte sablonossá váltak. A Sajt- és Túrófesztivál szinte egyedi, már tizennegyedik éve létezik, nevet szerzett magának – e rendezvény Gyomaendrődé. Remélem, előbb-utóbb meg tudjuk úgy szervezni, hogy rentábilissá váljon, s elnyeri majd a szakmai körök elismerését is. A fesztivál legsűrűbb programjaira április harmincadikán és május elsején kerül sor. Az április huszonkilencedike úgy jött a fesztivál napjaihoz, hogy a város most ünnepli Gyoma és Endrőd egyesülésének harmincadik évfordulóját. Ráadásul ebben az évben egy sor másnak is kerek évfordulója van a városban. Április utolsó napjának estéjén fáklyás felvonulást rendezünk a városban. A négynapos ünnepben ez a második nap amolyan pihenést szolgáló alkalom lesz. Nagyszabású fogathajtó versenyt is lehet majd látni e vasárnapon. E napok rendezvényei természetesen egymást is erősítik.

 

– Bizonyára az a legfontosabb, hogy maga a szakma foglalkozik Gyomaendrőd idegenforgalmával.

 

– Abból is látszik, hogy változás történt, történik, hogy újra jelentkeznek, akik korábban eltávolodtak a rendezvénytől, a szakmai együttműködéstől. Köztük olyan szaktekintély is, mint Kiss Ferenc, aki elsőként szervezte meg a Sajt- és Túrófesztivált. Érzékelte a változást, s visszatért közénk.

 

04_2012031391748_24.jpg

 

Forrás: vitalap.hu