Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

MEGHÍVÓ - Könyvpremier a városi Könyvtárban

A Határ Győző Városi Könyvtár tisztelettel és szeretettel teszi közzé meghívóját.

Könyvpremier

 Darvasi Ferenc Elválik című novelláskötetét bemutatja

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, író
és a szerző Darvasi Ferenc

 Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár,

Gyomaendrőd (Kossuth u. 50.)

Időpont: 2012. május 18. (péntek) 18 óra

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

 

Két, gyomaendrődi származású prózaíró - felolvasással is kisért- beszélgetésére invitáljuk Önöket.

A Faludy- és Bárka-díjas, a Tiszatáj jutalmat és a Király István-emlékdíjat elnyert, valamint a Kosztolányi Dezső kötetek kritikai kiadásában részt vevő Bíró-Balogh Tamás a szegedi egyetemen tanít, nemzedékének kiemelkedő filológusa és irodalomtörténésze, aki novellistaként is nevet szerzett már magának.

A Bárka és A Vörös Postakocsi folyóirat díjával, valamint a Király István-emlékdíjjal jutalmazott Darvasi Ferenc, aki korábban egy évet dolgozott a Kossuth utcai könyvtárban is, prózaíró és kritikus, jelenleg a Bárka folyóirat szerkesztője. Idén, a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra látott napvilágot az első novelláskötete a Palatinus Kiadó gondozásában.

Az Alföldben, az Élet és Irodalomban, a Forrásban, a Kortársban, a Látóban, a Műútban, a Nagyításban, a Tiszatájban, az Új Forrásban, A Vörös Postakocsiban és más folyóiratokban publikált szövegeket a kiváló író, Háy János szerkesztette kötetté.

És hogy mit várhatnak az esttől? Darvasinak és Bíró-Baloghnak nemcsak, hogy a szüleik dolgoztak egyazon munkahelyen, a „kazángyárban", de ők maguk is régóta ismerik egymást, jó barátok. Így biztosan bensőséges beszélgetésben lehet részük az érdeklődőknek, akik ráadásul egy olyan kötet bemutatóján vehetnek részt, amely nem nélkülözi a gyomaendrődi vonatkozásokat sem.

 

Grecsó Krisztián fülszövege a novelláskötethez:

„Vétkes szerelmek, kis pillanatok, szorongások, egy palack finom, lehetetlenül drága bor, egy el nem álmodott álom, egy soha meg nem kapott állás. Házmesterek, előtáncolók, paprikajancsik, megcsalt férjek és elfeledett feleségek. A mi életünkről, a mi kis életünk intim pillanatairól ír Darvasi Ferenc - ezeket találják e kötet tűpontos novelláiban.

Szerzőnk finom mesélő, nem ítélkezik, nem barátkozik, nem rág szájba semmit, csak jönnek ezek a gangos, folyóparti, félhomályos történetek, faluról és a körútról, és majd az olvasó belakja őket, majd az olvasó rostál, ha akar.

Darvasi Ferenc olyan okosan és fegyelmezetten adagol, ahogyan a már sok kötetes, rutinos, megért szerzők szokták, akikkel már nem rohan az idő. Pedig vele még rohan, ez az első novelláskötete, és mégis ilyen igazi zamatos, érett darabbal állt elő. Jó darab ez, remek szövegekkel, melyek nem untatnak, melyek segítenek, hogy velünk se mindig rohanjon ez a hűtlen élet. Emlékeket szövő írások, mondanám róluk, ha nem félnék a nagy szavaktól, és ha illene ilyesmi ezekhez a szigorúan faragott, kis világokhoz."

 

Darvasi Ferenc: Elválik könyvbemutató

 

Forrás: Határ Győző Városi Könyvtár