Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Március 15.: méltósággal ünnepelt Gyomaendrőd

Az 1848-as forradalom 160. évfordulóját méltóságteljesen ünnepelte meg Gyomaendrőd március 15-én a gyomai református templomban.
Sipos Tas Töhötöm, református lelkész igehirdetésében hangsúlyozta, bár március 15. nem egyházi ünnep, de a keresztények abban a bizonyosságban élnek, hogy a világ történetében Isten tudta nélkül semmi sem történhet. Bármi legyen is, abban mindig Isten akarata teljesedik be, akkor is, ha azt áldásként, akkor is, ha ítéletként éljük meg. Százhatvan évvel ezelőtt a szabadság vágya ott volt valamennyi magyar szívében, bár a forradalom és a szabadságharc elbukott, a szabadság vágya újból és újból föltámadott, előbb 1956-ban, majd végül 1989-ben, amikor végre megszabadultunk az idegen hatalomtól.
sipos_tas_tohotom_nagy_866_20080317175743_178.JPG

Gyomaendrőd Online – Sipos Tas Töhötöm szerint a mai ember gondja abból származik, hogy nem kéri Isten áldását, ezért nem kaphatja meg az Atya igazságát, bölcsességét.

Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója ünnepi beszédében kifejtette, minden nemzetnek vannak olyan ünnepei, amelyek nem csak a tankönyvekben találhatók meg, hanem ott élnek minden ember szívében. A legtöbb magyar pontosan ismeri ennek a napnak a története. Ez az ünnep ma is élő, ez megmutatkozott 1956-ban, a forradalom egyik fő jelképévé a Kossuth-címer vált. A hétköznapokban is körül vesznek bennünket az emlékezet tárgyai: Kossuth és Petőfi szobrok mellett megyünk el, utcák viselik nevüket. Ez az ünnep egyetlen napban összefogja mindazt a pozitívumot, amit a XIX. század három nemzedéke megélt: a nemzeti függetlenség akarását, a sikeres modernizációt, illetve mindez nem maradt meg az eszmék birodalmában, hanem eljutott a mindennapi élet szintjére, ugyanis magával hozott egy civilizációs sikert. Az a jobbágy, aki 1848 áprilisában felszabadult, az harminc év múlva prosperáló mezőváros polgára lehetett egy erős országban.

erdesz_adam_nagy_569_20080317175743_303.JPG

Gyomaendrőd Online – Dr. Erdész Ádám szerint a nemzet közös emlék a múltról és közös terv a jövőre.

Dr. Erdész Ádám hangsúlyozta, a nemzet közös emlék a múltról és közös terv a jövőre, ez alakítja ki azt az erős szolidaritást, ami az egy nemzethez tartozókat összeköti. A XIX. század sikerei jórészt ennek az összetartó erőnek köszönhetőek, például ezért küldtek újabb és újabb katonákat a haza védelmére. Egy ilyen emlékezés arra is alkalmat nyújt, hogy érezhetjük, hogy nem egyedül élünk a világban, hanem egy önmaga sorsát évszázadokkal mérő közösség tagjai vagyunk. Ezekben a pillanatokban visszatekintve tükröt, mércét látunk magunk előtt: vajon ebben a pillanatban nemzet állapota hogyan is néz ki. Március 15. fontos üzenete március 15-nek, hogy akkor képesek voltak a politikusok és a polgárok megteremteni azt az erős szolidaritást, az összetartozás erejét, amelynek sikereiket köszönhették. A Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola műsora után az ünneplők közönsége megkoszorúzta a Hősök emlékművét.

emlekmu_nagy_441_20080317175743_248.JPG

Gyomaendrőd Online – A Hősök emlékműve a koszorúzás után

További fotók:

 

tanulok_unnepseg_nagy_274_20080318120704_358.JPG
  

Gyomaendrőd Online – A Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola műsort adó tanulói

korus_unnepseg_nagy_982_20080318120704_369.JPG
  

Gyomaendrőd Online – Az iskola kórusa

koszoruzas_elott_nagy_686_20080318120704_931.JPG
 

Gyomaendrőd Online – Várfi András polgármester (jobbról) és dr. Csorba Csaba jegyző a koszorúzásra felsorakozottak között

Szerkesztette: Molnár Lajos

Várfi András polgármester

Fórum - Március 15.: méltósággal ünnepelt Gyomaendrőd

Képeslap : kepeslap.mconet.biz

Gyomaendrőd Online: gyomaendrod.mconet.biz

Gyomaendrőd linkajánló: gyomaendrodlink.mconet.biz  

A hír támogatója: Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés. Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu