Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Kompetencia alapú oktatás bevezetése felmenő rendszerben a gyomaendrődi oktatási intézményekben

Kompetencia alapú oktatás bevezetése felmenő rendszerben a gyomaendrődi oktatási intézményekben

„ A kompetenciát úgy kell tekinteni, mint olyan általános képességet, amely a tudáson, a tapasztalaton, az értékeken és a diszpozíciókon alapszik, és amelyet egy adott személy tanulás során fejleszt ki magában”

                                                               ( Coolahan )

 

 

 

 

 

 

 

 


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával  

valósul meg

 

 

Azonosító szám: TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0129

 

 

Kompetencia alapú oktatás bevezetése

felmenő rendszerben

a gyomaendrődi oktatási intézményekben

 

 

 

Kedvezményezett: Gyomaendrőd Város Önkormányzata

                          5500 Gyomaendrőd, Szabadság tér 1.

 

Közreműködő szervezet: Oktatási és Kulturális Minisztérium

        Támogatáskezelő Igazgatósága

        1055 Budapest, Bihari János utca 5.

 

 

 

www.okmt.hu


„ A kompetenciát úgy kell tekinteni, mint olyan általános képességet, amely a tudáson, a tapasztalaton, az értékeken és a diszpozíciókon alapszik, és amelyet egy adott személy tanulás során fejleszt ki magában”

                                                               ( Coolahan )

 

 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint támogató képviseletében eljáró Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága, mint közreműködő szervezet Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül a TÁMOP-3.1.4./08/2. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben című felhívást tett közzé, melyre Gyomaendrőd város Önkormányzata Kompetencia alapú oktatás bevezetése felmenő rendszerben a gyomaendrődi oktatási intézményekben” címmel sikeres pályázatot nyújtott be.

 

TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0129 azonosító számon regisztrált,  és 2009-05-05-én kelt támogató levél szerint  82.000.000 Ft támogatásban részesült. 

 

A projekt végrehajtásában részt vevő szervezetek:

 

Név

Postacím

Kis Bálint Általános Iskola és Óvoda

5500 Gyomaendrőd, Kossuth u. 7.

Kis Bálint Általános Iskola és Óvoda

5500 Gyomaendrőd, Fő út  181.

Kner Imre Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

5500 Gyomaendrőd, Hősök útja  43.

Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola

5502 Gyomaendrőd, Népliget u. 2.

 

A pályázat alapvető célja a sikeres munkaerő-piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen át tartó tanulás megalapozását szolgáló képességek fejlesztése és kompetencia alapú oktatás elterjesztése a magyar közoktatási rendszerben, ami hozzájárul a foglalkoztatási helyzet javításához.

Ennek érdekében a pályázat a kompetencia alapú oktatás módszertanának és eszközeinek széleskörű elterjesztését célozza, a pedagógusok módszertani kultúrájának korszerűsítését, a tanulók képességeinek és kulcskompetenciáinak egyénre szabott fejlesztését és megerősítését, a rendszerben meglévő szelektív hatások mérséklésével, valamint az egyenlő hozzáférés és esélyegyenlőség szempontjainak érvényesítésével

A pályázat további célja, hogy a regionális operatív programok keretében megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseket összekapcsolja a szükséges szakmai (tartalmi, módszertani) fejlesztésekkel, annak érdekében, hogy azok egymás hatásait erősítve, komplex módon járuljanak hozzá az oktatás minőségének javulásához.

  Részcélok:  

·                                 a kompetencia alapú oktatás elterjesztése a közoktatási intézmények minél szélesebb körében (ehhez szükséges újszerű tanulásszervezi eljárások bevezetése - pl. projektalapú oktatás, kompetenciaalapú tananyagok, taneszközök, egységes oktatási programok alkalmazásának meghonosítása);

·                                 a pályázó intézményekben szegregációmentes, együttnevelési környezet kialakítása (oktatási integráció, befogadó pedagógiai kultúra támogatása, egyéni fejlesztési tervek, lemorzsolódás csökkentése, differenciálás);

·                                 a digitális írástudás elterjesztése, mindennapi gyakorlattá válásának támogatása (a TIOP pályázatok keretében beszerzett eszközök pedagógiai, szakmai használatára való felkészítés, IKT-eszközökkel támogatott tanórák módszertani támogatása).

A magyar közoktatás az elmúlt évtizedekben, főként a 90-es évek kezdetétől nagy változásokon ment keresztül, mind a rendszer hatékonyságát, mind irányítását és finanszírozását tekintve. A 2000-ben elvégzett kompetencia alapú PISA mérés eredményei világítottak rá először arra, hogy a 15 éves korosztály mintegy 20 százaléka súlyos olvasási, és a matematikai nehézségekkel küzd, amit a 2006-os vizsgálat is megerősített.
Ugyancsak évek óta elégedetlenek a munkaadók az oktatásból a munkaerőpiacra kilépők felkészültségével. Mindezek a negatív jelzések, illetve a hazai mérések eredményei is a szakterület korszerűsítését sürgették.

A tudás alapú társadalom és gazdaság létrejöttéhez elengedhetetlenül szükséges az iskolarendszer fejlesztése, alkalmassá tétele a kompetencia-alapú nevelés, oktatás és képzés biztosítására.

Különösen fontos a kisiskolás korban elsajátított alapkészségek, kulcskompetenciák kialakítása, fejlesztése, mert ezek a későbbi sikeres tanulás és munkába állás feltételei.

Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy az oktatási intézményrendszerben megtörténjen az a váltás, amely a pedagógiai kultúra teljes megújulását feltételezi.

Iskoláinkban még napjainkban is a frontális osztálymunka jellemző, kevés tanulói aktivitással, túl sok tanári irányítással és magyarázattal, a hagyományos eszközrendszerrel és ilyen eljárásokra támaszkodva. Egyéni különbségekhez szakszerűen alkalmazkodó, egyénre szabott fejlesztést

eredményesen megoldani képes pedagógiai gyakorlat nincs jól felkészült, a kor színvonalán és eszközeivel tudást közvetíteni képes pedagógusok nélkül. Szükséges, hogy a gyermekek életkoruknak és életritmusuknak megfelelő módon jussanak ismeretekhez az eltéréseket figyelembe vevő pedagógiai módszerek alkalmazásával. Ugyanakkor a hagyományos tanárszerep átértékelődéséből fakadó feszültségeket is oldani kell: megfelelő képzések, felkészítés után hozzá kell juttatni a pedagógusokat, intézményeket az újszerű kompetencia-alapú oktatási programcsomagokban és kapcsolódó digitális tartalmakban megjelenő teljes pedagógiai eszközrendszerhez. Meg kell teremteni mindezek intézményi bevezetésének feltételrendszerét is.

A pályázat eleget kíván tenni annak az igénynek, hogy az egyes társadalmi csoportok, rétegek (nők, romák, fogyatékossággal élők) esélyegyenlőségének, társadalmi, helyi integrációjának biztosításához hozzájáruljon, továbbá elősegítse a társadalmi tolerancia növelését. Ennek

érdekében javítani kívánja az érintett társadalmi csoportok és rétegek versenyképes tudáshoz (képességekhez, készségekhez, kompetenciákhoz) való hozzáférési lehetőségét, ezáltal csökkenti foglalkoztatási hátrányaikat. Oktatási intézmények esetén a szelekciós és a szegregáló gyakorlat csökkentése és megszüntetése a cél. Támogatni kívánja az integrációs és az inkluzív programok elterjedését, az egyéni képességeket és érdeklődést szem előtt tartó nevelési szemléletet, oktatási és képzési rendszereket és pályaorientációs programokat, továbbá IKT kompetenciák fejlesztését annak érdekében, hogy az érintettek iskolázottsági színvonala emelkedjen, ezáltal munkaerő-piaci esélyeik növekedjenek.

 

A programba bevont pedagógusok és  tanulócsoportok:

 

Kis Bálint Általános Iskola és Óvoda

 Pedagógusok:

Csapóné Pap Zsuzsanna

Epresi Mihályné

Hunya Jolán

Kovácsné Bácsi Ilona

Orbán Józsefné

Vaszkó Lajosné

 

Tanulócsoportok:

1/a

3/b

5/a

 

Kis Bálint Általános Iskola és Óvoda

Óvodapedagógusok

Hunya Imréné   

Kisné Giricz Irén

Sóczóné Jaszovszky Anikó

Vinczéné Nagy Edit

 

Tanulócsoportok:

 

Breki csoport

Maci csoport

 

Kner Imre Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium  Pedagógusok:

Bela Tibor

Bernáthné Butsi Erika

Hüse Julianna

Kovácsné Vári Eszter

Lakatos Tibor

Malatinszky Zita

Salyné Buza Hajnalka

Valuska Lajos

 

Tanulócsoportok:

9/a

9/b

9/c

10/a

10/b

11/a

 

Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola  

 Pedagógusok

Hanyecz Ildikó Jolán

Kónyáné Jakab Ida

Szentpéteriné Uhrin Ildikó

Szujóné Somogyi Ágnes

Takács Mátyás

Vaszkó András

Kolohné Mikó Magdolna

Nagy Ildikó

 

Tanulócsoportok:

1/a

1/b

1/c

5/b

További, részletes  információ a pályázat tartalmáról  az iskolák honlapjain:

 

www.kisb-gyomae.sulinet.hu

 

www.knerimregimnazium.hu

 

www.rozsahegyiiskola.hu

 

 

varosi_honlap_858_20090806115245_39.jpg