Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Jövô tavasszal kezdik az aluljáró építését

Jövô tavasszal kezdik az aluljáró építését

Vasúti nagyberuházás indult mintegy 39 milliárd forint értékben Gyoma és Békéscsaba között - közölte Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Tájékoztatásuk szerint a beérkező 3 ajánlat közül a közbeszerzést a legalacsonyabb ajánlatot benyújtó BÉKÉS-2012 Konzorcium nyerte, és végzi el a vasútkorszerűsítést. A konzorcium vezetője a Swietelsky Vasúttechnika Kft., tagja még a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. A szerződés összege nettó 38,975 milliárd forint.

A kivitelező 2012-ben kezdi meg a munkálatokat, és előreláthatóan 2014 második félévében készül el a korszerűsített, 30 kilométer hosszú vasútvonal szakasz. Ugyanez a cég építi meg ezzel egyidejűleg a gyomai közúti aluljárót is. Ennek részleteiről kérdeztük Várfi Andrást, Gyomaendrőd város polgármesterét.
- Nagyszerű dolognak tartom, hogy sikerült a gyomai aluljáró építését a mostani vasúti szakasz felújításába beterveztetni. Ismeretes, hogy a az építkezés idejére elkerülő utat szükséges építeni. A kivitelező több variációt is felvázolt az elkerülő út nyomvonalát illetően. Ezek közül a városháza műszaki osztálya azt az elképzelést támogatta, amely szerint az elkerülő út az Ipartelep úton a ipari parkon át a Katona József úton keresztül terelte volna el a forgalmat az aluljáróépítés idejére, ám ezt az elképzelést a beruházó, a Nemzeti forgalmat a Fő útra - tájékoztatta lapunkat Várfi András polgármester.
Az építkezést követően is megmaradnak a jelenleg is meglévő útkereszteződések. Az aluljáró az Ipartelep úti kereszteződésnél kezdődik és a Pásztor utcánál jön vissza a felszínre. A hely szűke miatt viszonylag meredek lesz az összesen 370 méter hosszú aluljáró, de csak az autósok részére. Az aluljárón keresztül - az egyik oldalon - szintbeli eltolással vezet majd egy jóval enyhébb lejtésű kerékpárút és járda is, összesen 4 méter szélességben. - Az építendő elkerülő út tervezése és engedélyeztetése jelenleg van folyamatban.
Az elkerülő utat a tervek szerint 2013. elején kezdik építeni és ezt követően, 2014-ben kezdődhet meg az aluljáró építése amelynek várható befejezése 2014. december 31. - mondta végül a Szó-Beszédnek Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere.

 

Forrás: Szó-Beszéd, 2012. szeptember