Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Járási központ lesz Gyomaendrőd

Járási központ lesz Gyomaendrőd
Országosan 168 járás, Budapesten pedig 7 úgynevezett körzet létrehozását tervezi a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Békés megyében az egyik járás központja Gyomaendrőd lehet. Ezzel kapcsolatban kérdeztük a város polgármesterét, Várfi Andrást.

Várfi András


- Korábban már lehetett arról hírt hallani, hogy Gyomaendrőd ismét járási székhellyé válhat. Most már bizonyosnak tűnik, hogy az is lesz. Nem teljesen új szerepkör ez a településnek...
- 1966-ig létezett egy Gyomai Járás, a megszűnte után pedig Gyoma és Endrőd is Szarvashoz került (közigazgatásilag). Később a járások megszűnésével Gyomaendrődnek több tervei is volt arra, hogy vezető szerepet töltsön be a térségben, de erre sajnos nem volt meg a lehetősége.

Gyomaendrőd lakóinak örülni kell ennek, hiszen Gyoma és Endrőd települések egyesülésének is most van a harmincadik évfordulója, tehát egy szép születésnapi ajándéknak is tekinthető ez a megtiszteltetés.

- Önnek mi a véleménye a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tervezetéről?
- Véleményem szerint egy történelmi fordulat lehet, hogy a Magyarországon kialakítandó 168 járás közül mi lehetünk az egyik. A tervek szerint a Gyomaendrődi Járáshoz az alábbi települések tartoznának: Bucsa, Kertészsziget, Ecsegfalva, Dévaványa, Körösladány, Gyomaendrőd, Csárdaszállás és Hunya települések.

Városháza

A járások létrejöttével új idők várnak a Városháza évszázados épületére?


Természetesen tudom, ez nem csak egy lehetőség a város számára, hanem kötelességgel és felelősséggel is jár. Hiszen a járáshoz tartozó településeket megfelelően kell kiszolgálni, a 2013.január 1-i indulásig fel kell ajánlani egy megfelelő épületet, és a jövőben mindent meg kell tenni azért, hogy hatékonyan működjön a Gyomaendrőd központú járás.

iskola gyomaendrődön

Kisebb átalakítással itt lehet a Városháza

- Meg tudnak felelni ezeknek a kötelezettségeknek?
- Úgy vélem, hogy meg tudunk felelni, de természetesen ez nem kevés munkával is jár, hiszen napjainkban nem csak a közigazgatásban történik átszervezés, hanem intézményi szinten is. Ami az épület felajánlását illeti: több gyomaendrődi véleménye, hogy járási központnak a jelenlegi Városháza lenne a legalkalmasabb. Ugyanakkor a helyieknek egy régi elképzelése valósulhat meg, amennyiben a Polgármesteri Hivatal a település mértani közepébe kerül, ahol egy iskolát lehetne átalakítani erre a célra.

MCOnet