Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Hétszáz milliós támogatás Gyomaendrődnek

Hétszáz milliós támogatás Gyomaendrődnek
Hétszáz milliós támogatást kapott az önkormányzat a gyomaendrődi szennyvíztisztító telep fejlesztésére. A nemzeti összefogás kormánya által elindított Új Széchenyi Terv keretében most Gyomaendrőd részesül egy több mint 700 milliós támogatásban.

Gyomaendrőd az átalakított pályázati konstrukcióknak köszönhetően sikeresen pályázott szennyvíztisztító telepének korszerűsítésére. A fejlesztési rendszer átalakításával az uniós források még hatékonyabb felhasználása volt a cél. Az önkormányzat, valamint a kormányzat célja, hogy élhetőbb és egészséges környezetet biztosítsanak a polgároknak. Vizeink fokozott védelme jövőnk záloga, így feladataink között elsődlegesek a szennyvízkezelési beruházások, hogy minél kevesebb káros anyag kerüljön élővizeinkbe.
- Március 1-i döntésnek megfelelően a Fazekasi úton található szennyvíztisztító telep fejlesztésére Gyomaendrőd Város Önkormányzata 700 millió 270 ezer 465 Ft támogatást nyert el, mely a teljes felújítás költségeinek 83%-át teszi ki - tájékoztatta lapunkat Várfi András polgármester.
- Gyomaendrőd Város Önkormányzata múlt év novemberében nyújtotta be „Gyomaendrőd szennyvíztisztító telepének korszerűsítése” című pályázatát. A támogató döntéséről
2012. március 12-én értesült az önkormányzat. A szennyvíztisztító telep a város külterületén, a Fazekasi út végén található. A telep 1982 óta üzemel, felújítása az 1994-1995. években történt meg - mondta Várfi András.
A városban elválasztott rendszerű csatornahálózat épült ki összesen 114 807 m hosszon, amely mellett 5501 db ingatlan található. A csatornahálózatra 2010-ig összesen 4866 ingatlan csatlakozott, amely érték 88 %-os rácsatlakozási arányt jelent. A nem csatornázott és a csatornahálózattal ellátott, de nem rákötött lakásoknál a szennyvíz gyűjtése szippantással történik. A korábbi előírásoknak megfelelően tervezett és megépített szennyvíztisztító ma már nem minden esetben elégíti ki a követelményeket. A csapadékos időszakokban igen jelentős mennyiségű úgynevezett idegenvíz terheli a telepet, és ez időnként nagymértékben hátrányosan befolyásolja a tisztítási hatásfokot, ezért az előírt határértékeknek sem tud mindig megfelelni. Az alkalmazott technológia elavult, a létesítmények egy része leromlott állapotban van. A tisztító telep fejlesztése új technológia alkalmazásával a meglévő telep területén valósul meg, továbbá a meglévő csatornahálózat rekonstrukciója is szerepel a tervben. A beruházás révén a telep hatékonyságának növekedésével, a kapacitás reális mértékre csökkentésével képes lesz ellátni hosszú távon a település szennyvíztisztítását.

Forrás: Szó-Beszéd, 2012. április