Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Folyamatosan bővül a Határ Győző Városi Könyvtár digitalizált adatbázisa

Folyamatosan bővül a Határ Győző Városi Könyvtár digitalizált adatbázisa
Három újabb dokumentum került fel könyvtár digitalizált adatbázisába. A folyamatosan bővülő adatbáziban a helyi értékeket megjelenítő dokumentumok kapnak helyet. Személyek, események, kiadványok amelyek Endrődhöz, Gyomához, és Gyomaendrődhöz kötődnek, köthetők.

Újházy Miklós Besenyőn született 1863-ban. 1888-ban került Endrődre,ahol az egyházközség önálló kántorává választották. Halotti búcsúztatói a vallásos költészet kimagasló elemei, irodalmi rangúak voltak. A Válogatott Róm. Kath. Halotti búcsúztatók című kiadványból 1995-ben Endrődi Bella János szerkesztett kivonatot, amelyet most digitalizált változatban tettek közzé.
Az
1933-34. -es, valamint az 1934-35-ös iskolai év adatai olvasható ki a a gyomai magyar királyi állami polgári fiú- és leányiskola 14. és 15. évéről megjelentett értesítőkből. A kiadványokat az iskola igazgatója: Göndös József szerkesztette, helyben adták ki. Részletesen beszámolnak az iskolai év történéseiről, körülményeiről, az elért eredményekről, valamint a tanulók vizsgajegyeiről, amiről meg kell jegyezni, hogy abban az időben az 1-es volt a legjobb osztályzat.

 

Válogatott halotti búcsúztatók

 

    Iskolai értesít 1933/1934

 

ertesito2_20120410113843_81.jpg

 

 

Forrás: Határ Győző Városi Könyvtár