Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Dohányzóhely az Országzászló tövében?

Dohányzóhely az Országzászló tövében?

A Körös Étterem és Szálloda, a Dréher Söröző-Étterem valamint a Dombszög előtti közterületeken elhelyezett kerthelységek és építmények használata volt az egyik témája a legutóbbi képviselőtestületi ülésnek.

A Körös Étterem 2008-ban kért és kapott engedélyt az Áchim utca felőli részen egy 30 négyzetméter nagyságú kerthelyiség üzemeltetéséhez és azon építmény elhelyezéséhez. A Holler tulajdonosa saját költségén - építési engedéllyel – az épület körül járdafelújítást végzett, s ezek a felújítási költségeket – 660 ezer Ft - beszámították négy egymást követő esztendő közterület használati díjába. A Dreher Söröző - Étterem 2006-2010 között nem fizetett közterülethasználati díjat. Az ilyen jellegű szerződés megkötésére a múlt évben kötelezték a vendéglőt.

A Körös Étterem és a Dreher a kerthelység építményeinek elhelyezésére korlátozás nélkül kapott engedélyt, a Dombszög Étterem azonban nem. A Dombszög a Hídfő utca 2. sz. alatt előtti parkolóban vendéglátó kerthelység üzemeltetésére kért engedélyt még 2010-ben. Az engedély még abban az évben augusztus végén lejárt. A tulajdonos azonban az utcán hagyta a fagylaltos bódéját, foglalva ezzel továbbra is a közterületet, ráadásul egedély nélkül végzett burkolatépítést az épülete előtti közterületen.

Az önkormányzat kiszámlázta részére a közterület foglalási díjat ám a tulajdonos nem fizetett, arra hivatkozva, hogy a fagylaltos bódét nyári szezon után biciklitárolóként használták. A Poharelec László önkormányzati képviselő gazdasági érdekeltségi köréhez tartozó Gold Menü Kft. Rideg Zoltán vállalkozó és dr. Sabján László orvos által beadott kérelmek támogatását kérte az önkormányzattól, mely szerint megnövelnék a Fészek Panzió előtt parkoló területét. Ezen túlmenően a Fészek Panzió előtt mintegy 10 négyzetméternyi építene még a tulajdonos, s itt lenne kialakítva a vendéglátó egység dohányzásra kijelölt helye.

A város főépítészének véleménye szerint a Fészek Panzió előtti dohányzóhely kialakítása a város közparkjából venne el helyet, éppen az Országzászló közelében. A főépítész szakvéleménye: a Fészek Panzió előtti parkoló kifejezetten a panzió érdekkörébe tartozik, tehát vonatkozik rá az a szabály, mely szerint parkolót saját telken kell biztosítani. A főépítész szerint a parkolóbővítés nem engedélyezhető. A képviselő-testület ennek ellenére úgy döntött, hogy a dohányzóhely építésének kérdését leveszi napirendről, a parkolóbővítéshez viszont hozzájárul.

Forrás: Szó-Beszéd, 2012. május