Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Azt fogalmazza meg színeivel, ami természetben állandó – Pataj Pál kiállítása Gyomaendrődön

Pataj Pál festőművész „Vizek és fények” (Körös-völgy) című kiállítását április 4-én nyitotta meg Gyomaendrődön a városi képtárban Szonda István néprajzos muzeológus, a városi képtár vezetője. A tárlat április 16-ig tekinthető meg.
pataj_kiallitas_nagy_279_2008040890837_121.JPG

 

 Gyomaendrőd Online – Balról Szonda István, jobbról Pataj Pál

 – A Körös közelében nőttem föl, reggel napfelkeltekor fölmentem a Körös gátjára, láthattam a vizet, és gyönyörű volt – emlékezik vissza az 1933-ban Békéscsabán született festőművész. – Akkor még sokkal gazdagabb volt a növény- és állatvilág gyerekkorunkban csapatosan mentünk a sásban és nádban, és lestük a madarakat. Békéscsabáról egészen elmentünk Gyuláig. Akkor ott mindenhol víz volt, egy-egy szigeten szárítottuk meg a ruháinkat. Ez a régi élővilág mára eltűnt, ahogy a Lencsési lakótelepről megyünk Gyula fele, ott a kanyarban még hírmondónak megmaradt öt mocsári fűz. A lakótelepen ott vannak a gyönyörű kocsányos tölgyek, mind-mind jelzik, hogy milyen élővilág volt itt. Pataj Pál ma is aktívan dolgozik: – Ha reggel fölkelek és az esti lefekvésig állandóan jár az agyam, képek jelennek meg. A nehézséget a kivitelezésük jelenti. Szőnyi István festőművész arra hívta föl a figyelmemet, előbb az anyagot kell megtanulnom kezelni, utána már azt csinálok vele, amit akarok. Régen a festők maguk keverték ki a festéket, tudták, azt miként kell fölrakni. Ma megvesszük a boltban, azt sem tudjuk, mi van benne. Gyakorlatilag huszonnégy órán keresztül dolgozom, ebből napi két-három órát a vászon előtt. Ez belső kényszer számomra. Szonda István, néprajzos muzeológus, a városi képtár vezetője megnyitójában hangsúlyozta, Pataj Pál azt kutatja, mi az, ami a természetben közös és állandó, és azt próbálja meg a maga kifejező eszközeivel megfogalmazni. Élete jelentős részében a pedagógiai munka adott számára, nyugdíjba vonulása után adatott meg neki az igazi művészi kibontakozás. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, több mint tíz önálló kiállítása volt itthon és a határon túl, évekig művészeti vezetője volt a Gyomaendrődi Nyári Nemzetközi Művész Tárbornak.

 pataj_pal_nagy_748_2008040890837_139.JPG

Gyomaendrőd Online – Pataj Pál egyik alkotásával

Fórum - Azt fogalmazza meg színeivel, ami természetben állandó – Pataj Pál kiállítása Gyomaendrődön

Képeslap : kepeslap.mconet.biz

Gyomaendrőd Online: gyomaendrod.mconet.biz

Gyomaendrőd linkajánló: gyomaendrodlink.mconet.biz  

A hír támogatója: Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés. Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu