Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Hírek

Átfogó ifjúsági program Gyomaendrődön

Nyitott kapukkal várta az érdeklődő pedagógusokat, civil szervezeteket és a településfejlesztésben érintett szakembereket május 27-én a Bethlen Gábor Szakképző Iskola és Kollégium. Pedagógiai műhelyfoglalkozás keretében új típusú oktatási modellt mutatott be az endrődi székhelyű ClubNetCet Internetes Ismeretterjesztő Egyesület.

A Global Teenager Project a hollandiai Nemzetközi Fejlesztési és Kommunikációs Intézet (I.I.C.D.), valamint a Schoolnet Africa közös kezdeményezése. A projekt célja – a kooperatív tanulási formán nyugvó kommunikációs program révén – a különböző kultúrák megismerése, meglévő tudás szélesítése, a másság elfogadása a fiatalok körében. Jelenleg 30 ország több mint 6000 diákja kapcsolódik az interneten virtuális hálózatba világszerte, Európa, Afrikai, Amerika és Kisázsia kontinenseken. A virtuális iskolahálózat tevékenysége egyszerre zajlik a bekapcsolódott országokban, minden tanulói évben, un. őszi és tavaszi ciklusban. A magyarországi csoportokat a ClubNetCet Egyesület szervezi és koordinálja. Az átfogó ifjúsági program amellett, hogy sokoldalúan fejleszti a tanulói készségeket és lehetőség nyílik nemzetközi diák-cserekapcsolatok kialakítására, elmélyíti a településhez való kötödést, s a környezetükhöz való viszonyuk is megváltozik. A műhelymunkában résztvevők valamennyien egyetértettek abban, hogy a fiatalok számára több értékes programot kellene biztosítani a szabadidő hasznos eltöltésére, s a bemutatott projekt keretén belül a fiatalok ismeretszerzését elősegítő közösségi programok szervezésére is megoldás kínálkozik. Azonban azt is elismerték, hogy sok múlik a pedagógusok lelkesedésén.

ifjusagi1_nagy_261_20080604154702_991.JPG

Gyomaendrőd Online – A fiatalok hiányolják hasznos szabadidős programokat

A szakmai programra maguk a fiatalok is meghívást kaptak, hiszen az ő véleményük különösen fontos a projekt bevezetése szempontjából. A helyi intézményből mintegy 15-en éltek is a lehetőséggel. Észrevehető érdeklődéssel figyelték a képekkel illusztrált vetítést, majd aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe. Felismerték, hogy a GTP a lehetőségek kapuja. Házigazda intézmény kollégiumvezetője, Vargáné Varczába Éva kinyitja számukra ezt a kaput: egy nyertes pályázatnak köszönhetően 10 új számítógépet bocsát a diákok rendelkezésére. Reméli, hogy a projekt során megismert külföldi diákcsoportokat a későbbiekben szépen felújított és megfelelően kultúrált szobákban tudják fogadni. A programra szeptember 10-ig lehet jelentkezni. A jelenlévő tanárok a kézhez kapott Tanári kézikönyv és a GTP találkozón szerzett tapasztalatok alapján megfelelően felkészülhetnek az első csoportok indítására. Tanári kézikönyv igényelhető az Endrődi közösségi Házban, ahol szintén adott a lehetőség a csoportindításra. Gyomaendrődön már nem ismeretlen a projekt, romániai és budapesti gtp-s diákokat is vendégül láttunk már itt, majd egy gyomaendrődi diákcsoport utazott Erdélybe GTP tematikus táborba a ClubNetCet támogatásával. Idén is Gyomaendrőd lesz az ifjúsági találkozó helyszíne. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiválasztotta a projektet és az augusztus 1-ére tervezett GTP találkozó a Kultúrák közötti párbeszéd éve hivatalos európai programja lett. A pedagógiai műhely létrejöttét támogatta Gyomaendrőd Város Önkormányzata és a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács értékelése nyomán a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Mozga Márta Anna, gyomaendrod@clubnetcet.hu

Fórum ->> Átfogó ifjúsági program Gyomaendrődön

Képeslap : kepeslap.mconet.biz

Gyomaendrőd Online: gyomaendrod.mconet.biz

Gyomaendrőd linkajánló: gyomaendrodlink.mconet.biz  

A hír támogatója: Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés. Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu