Füzesgyarmat város

Füzesgyarmat Város - Hírek

Biogáz-üzem épül Füzesgyarmaton

Biogáz-üzem épül Füzesgyarmaton
Aláírásra került Füzesgyarmaton a Füzes-biogáz beruházás alapító- és támogató okirata, a munkálatokat várhatóan tavasszal kezdik meg.
Európai uniós pénzügyi támogatással és a Vidékfejlesztési Minisztérium közreműködésével valósul meg Füzesgyarmaton a biogáz-erőmű. Az erőműben elsősorban két állattartó telep szarvasmarhatrágyájának és egyéb zöldhulladékokat használnak majd fel. Az európai uniós beruházás Füzesgyarmatra hozása érdekében még Farkas Zoltán tette meg az első lépéseket és vette fel a kapcsolatot az Encion céggel. Füzesgyarmat önkormányzat is ígéretesnek találta a lehetőséget, ezért csatlakozott a kezdeményezéshez.

Biogáz üzem épül Füzesgyarmaton
Főként szarvasmarhat trágyából és zöldhulladékból fog készülni a biogáz


A biogáz-üzem létrehozása mintegy tíz új munkahelyet hoz létre, de az üzem beindításának igazi értéke nem csak az új munkahelyek létrehozásában rejlik. A beruházásnak köszönhetően honi agrár-felsőoktatás gyakorlati képzés lesz Füzesgyarmaton az új üzemben. Füzesgyarmat város önkormányzata a Szent István egyetemmel közösen klasztert hozott létre, melynek eredményeként az újonnan épülő üzem hosszú távon az egyetem képzési és gyakorlati helyévé válik majd. Ez igen nagy jelentőséggel bír, hiszen ezáltal lehetőség nyílik majd a megújuló energiák hasznosulásának gyakorlati bemutatására az egyetem tanulói számára.

-BT-