Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Településekkel közös földgázbeszerzést indít a megye

Településekkel közös földgázbeszerzést indít a megye

Közös földgázbeszerzésre vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Önkormányzat, 44 települési önkormányzattal és 13 megyei fenntartású intézménnyel 2009. július 14-én. Előzetes számítások szerint az együttműködés közel 20%-os költségmegtakarítást fog jelenteni a szerződésben résztvevő önkormányzatoknak, akik a közös fellépéssel érhetnek el kedvezőbb feltételeket a gázpiacon. A megyei önkormányzat kezdeményezése része annak a növekedésorientált programnak, melyet a gazdasági válság kihívásaira reagálva dolgoztak ki a megye gazdaságának fejlesztése érdekében.

Az együttműködés aláírását megelőző sajtótájékoztatón Farkas Zoltán megyei alelnök elmondta, hogy a szerződéssel szeretnék bebiztosítani az olcsóbb földgázt, mire a fogyasztás nagyobb léptékben megindul, majd hozzátette, hogy ilyen mértékű összefogásra sem gázbeszerzés, sem más tekintetben eddig még nem volt példa Magyarországon. A megyei alelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg egy gázévre szóló megállapodást kötöttek, azonban ezt később ki szeretnék bővíteni.  Babák Mihály Szarvas város polgármestere kiemelte, hogy az önkéntes társulások jó lehetőséget teremtenek arra, hogy a települések költségvetésében jelentősebb megtakarításokat érjenek el. Arra szövetkeztünk, hogy közösen jobb árat tudjunk kialkudni a gázpiacon, hangsúlyozta Babák Mihály.  Fekete Zoltán Okány polgármestere szerint a község forráshiányát nagymértékben segítheti a közös beszerzés, hiszen 20%-os megtakarításnál számítása szerint csak a településnek mintegy 2,5 millió forint megtakarítást jelenthet az összefogással beszerzett olcsóbb földgáz.

 

 

Az együttműködés közel 20%-os költségmegtakarítást fog jelenteni

A sajtótájékoztatón balról: Fekete Zoltán Okány polgármestere, Farkas Zoltán megyei alelnök és Babák Mihály Szarvas polgármestere

 

A szindikátusi szerződés aláírásával a szerződő felek a beszerzés érdekében teljes ellátás alapú - földgáz energia beszerzési társulást hoznak létre a gesztor Békés Megyei Önkormányzat koordinálásával. A kezdeményezéshez eddig a megye településeinek, mintegy 2/3-da csatlakozott, valamint részt vesznek benne a megyei önkormányzat által fenntartott intézmények is. Az együttműködés közel 20%-os költségmegtakarítást fog jelenteni a résztvevő önkormányzatoknak.

 

A szindikátusi szerződés aláírásával a szerződő felek a beszerzés érdekében teljes ellátás alapú - földgáz energia beszerzési társulást hoznak létre

A kezdeményezéshez eddig a megye településeinek, mintegy 2/3-da csatlakozott 

 

Az együttes fellépéssel a nagyobb energiaigénnyel rendelkező fogyasztók és fogyasztói közösségek kedvezőbb beszerzési feltételeket érhetnek el, mint egy kisebb fogyasztói közösség. A földgáz közös beszerzésére vonatkozó szindikátusi szerződés aláírásával az önkormányzatok megerősítik együttműködésüket. A szerződés aláírásának célja a közös energia beszerzés feltételeinek megteremtése, valamint a beszerzés formális és tartalmi kereteinek meghatározása. Az önkormányzatok mellett a gazdasági szféra is csatlakozhat a gáz közös beszerzéséhez. Az erről szóló szindikátusi szerződés nyitott, annak tartalmát és feltételeit bármely gazdasági társaság megismerheti és annak elfogadásával bejelentkezése esetén tagja lehet az együttműködésnek.

 

A szerződés aláírását követően indul el a közbeszerzési eljárás, amelyet gyorsított eljárással legkésőbb 2009. október 1-ig szeretnének lefolytatni.

A szerződés aláírásának célja a közös energia beszerzés feltételeinek megteremtése 

 

A szerződés aláírását követően indul el a közbeszerzési eljárás, amelyet gyorsított eljárással legkésőbb 2009. október 1-ig szeretnének lefolytatni. A közbeszerzés során kiválasztásra kerül az a gázszolgáltató, mellyel a közös beszerzésben résztvevő települések szerződést kívánnak majd kötni.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat-G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Településekkel közös földgázbeszerzést indít a megye