Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Számos érdeklődőt vonzott a magyarbánhegyesi megyejárás

Magyarbánhegyesre látogatott az „Otthonunk Békés megye" programsorozat 2009. január. 19.-én. Az ismert kulturális műsorok mellett ez alkalommal a helyi Római Katolikus Templomban megrendezett orgonaszólóval, valamint a "Megye Intézménye" táblák felavató ceremóniájával bővült a megyejárás programja.- Békés megye, rendezvény, Békés Megyei Önkormányzat

Az álmos hétfői nap ellenére igen sokan látogattak el a magyarbánhegyesi megyejárás nyitóünnepségére és az azt megelőző templomi orgonaszólóra, amely a helyi Római Katolikus Templomban volt megtartva. Az orgonaszóló után a templom plébánosa köszöntötte a megyejárást és a megjelenteket, majd a helyi általános iskola énekkarjának előadását hallgathatták meg a résztvevők. A művelődési ház zsúfolásig telt a nyitóceremóniára, a helybeli gyerekek és felnőttek mellett a környező településekről is érkeztek látogatók.

megyejaras_magyarbanhegyes_005_844_20090120155004_158.jpg

Az orgonaszóló előt a plébános köszöntötte a megjelenteket

Az ünnepélyes megnyitón Laduver Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, és beszédében hangsúlyozta, hogy a mai válságos időszakban rendkívül fontos dolognak tartja a hagyományőrzést, amelyet a megyejárás is képvisel. A polgármester elmondta, hogy a település közelében találhatóak hazánk legjobb termőföldjei, a környék jó minőségű ivóvízkészlettel rendelkezik és ez manapság az egyik legnagyobb érték.

megyejaras_magyarbanhegyes_012_240_20090120155004_986.jpg

A helyi általános iskola énekkara is előadott 3 dalt

A polgármester beszéde után Farkas Zoltán megyei alelnök is köszöntötte a megjelenteket, beszédében kiemelte, hogy a Békés Megyei Önkormányzatnak fontos, hogy megismerje a települései gondjait, bajait, valamint, hogy válaszokat adjon a magyarországi válságra és megvédje a megye településeit. A művelődési ház előterében a látogatóknak lehetősége volt megtekinteni a megyetörténeti kiállítást is, amely ezúttal Magyarbánhegyes történetével bővült ki. A nyitóceremónia után a „Megye Intézménye" táblát avatták fel a Hunyadi János Közoktatási Intézmény, valamint a Békés Megyei Körös-menti szociális Centrum magyarbánhegyesi telephelyein.

megyejaras_magyarbanhegyes_042_144_20090120155004_703.jpg

Ezúttal is elhelyezhették kézjegyüket a résztvevők a megye vándortérképén

A polgármesteri hivatalban tartott soron kívüli testületi ülésen a megye és Magyarbánhegyes cserélhette ki tapasztalatait. Az ülésen Laduver Ferenc polgármester ismertette a község jelenlegi helyzetét, beszámolt arról, hogy Nagykamarással közoktatási társulásba léptek, amely mindkét településnek megtakarítást jelent. Saját erőből létrehoztak egy humán szolgáltató és egy egészségcentrumot, valamint egy játszóteret is, ezen kívül az általános iskolát újítanák fel, amelyhez a benyújtott pályázat már az utolsó fordulójához érkezett, számolt be a polgármester. Emellett kiemelte az Arad felé vezető négy számjegyű közút felújításának, szükségességét is, valamint elmondta, hogy a település közel 1,5 milliárd forintos szennyvízberuházásra nyújtott be pályázatot, amely már a második fordulónál tart. Dr. Biri István megyei főjegyző előadást tartott a Megye, mint középszint címmel, ezt követően Farkas Zoltán mutatta be a Békés Megyei Önkormányzatot és intézményeit, a polgármesternek pedig kifejtette, hogy jelenleg döntési jogköre a megye útjainak felújítására a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsnak van. Ezután a megyei önkormányzat válság kezelési programját ismertette a testületnek a megyei alelnök.

megyejaras_magyarbanhegyes_072_350_20090120155004_238.jpg

A "Megye Intézménye" tábla felavatása a Hunyadi János Közoktatási Intézménynél

Az ülésen ezúttal három megyei intézmény mutatkozhatott be, a Hunyadi János és a Harruckern János Közoktatási Intézmény, valamint a Békés Megyei Körös-menti szociális Centrum. A soron kívüli testületi ülés után lehetőség nyílt a helyi tájház megtekintésére is.

 

megyejaras_magyarbanhegyes_089_871_20090120155004_853.jpg

A "Megye Intézménye" tábla felavatása a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum magyarbánhegyesi telephelyén

megyejaras_magyarbanhegyes_096_480_20090120155004_742.jpg

A soron kívüli testületi ülésen cserélhette ki tapasztalatait Magyarbánhegyes és a megye

megyejaras_magyarbanhegyes_111_603_20090120155210_74.jpg

Zámbó András igazgató beszámolóját is meghallgathatták az ülés résztvevői

megyejaras_magyarbanhegyes_119_876_20090120155004_767.jpg

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit igazgató asszony előadása az általa

vezetett intézményről

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat-Geist Tamás

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Számos érdeklődőt vonzott a magyarbánhegyesi megyejárás-Békés megye, rendezvény, Békés Megyei Önkormányzat

 

Békés megye online: bekesmegye.mconet.biz