Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Nyertes per az Egészségügyi Minisztériummal szemben

Nyertes per az Egészségügyi Minisztériummal szemben

Az országban elsőként nyert pert a Békés Megyei Önkormányzat az Egészségügyi Minisztériummal szemben. Ebben a megye, mint felperes az ágyszámok és az ellátási területre vonatkozó egészségügyi miniszteri határozat ellen indított eljárást és egyben kérte annak hatályon kívül helyezését.

A per 2007 márciusáig nyúlik vissza, amikor is az egészségügyi miniszter határozatának értelmében a gyulai Pándy Kálmán Kórház kapacitása 230 ággyal csökkent, a Tüdőkórházban pedig 76 aktív ágyat szüntetett meg a rendelkezés.

 

 

 

 

Az eredeti összesen közel 1200 aktív ágyból a rendelkezés után kevesebb, mint 900 maradt, aminek köszönhetően számos pályázaton nem indulhatott a kórház.

„Ez egy komoly fejlesztéstől való elesést jelentett. Harmadrészt pedig olyan átalakítási költségeket kellett megvalósítani, mintegy 500 millió forintba került gondoljunk bele mintegy 230 embert kellett emiatt elbocsátani csoportos elbocsátás volt.”- mondta Domokos László.

Az, azóta eltelt 22 hónap összesen több, mint 2 milliárd forintos bevételkiesést okozott. Az átszervezések több, mint 10 osztályt érintettek - a legsúlyosabban a gyermekgyógyászati osztályt, ahol az ágyszám csökkentés mellett az ott dolgozó orvosok száma is megfeleződött. A kapacitáscsökkenéssel a sorban állási idő is megnövekedett számos egyéb kellemetlenséget okozva a betegellátásban. Mindezen okok késztették a megyei önkormányzatot, hogy bírósághoz forduljon, amely sikert hozott, s eredményeképpen a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az egészségügyi miniszter határozatát.

A megyei önkormányzat tehát peren kívüli egyességre törekszik, s ha a minisztériummal folytatott tárgyalások sikeresek lesznek a Pándy Kálmán Kórház és a tüdőkórház is a régi, 2007 áprilisa előtti kapacitással működhet tovább.

Forrás: CsabaTV
Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Nyertes per az Egészségügyi Minisztériummal szemben

Békés megye online: bekesmegye.com