Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Nagy teher a magas adókulcs

Nagy teher a magas adókulcs

A magas adókulcsok jelentős teherként nehezednek a magyar gazdaság egészére- mondta el Domokos László országgyűlési képviselő, a Parlament Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának alelnöke a 2010-re benyújtott adó- és járuléktörvény parlamenti vitájában.

 

A képviselő felszólalásában azt is hangsúlyozta, hogy továbbra sem kezelik a magyar gazdaság alapproblémáját, nem teszik versenyképessé a magyar adórendszert, különösen nem a térség többi országával összehasonlítva. Magasak maradnak az adókulcsok, és ezek jelentős teherként nehezednek a gazdaság egészére.2010-ben a szürke- és feketegazdaság térnyerésére lehet számítani azon intézkedések alapján, amelyeket a kormány tervez.

Domokos László azt is hozzátette, hogy a kormány az adót egyféle sarcnak, a jövedelem egyféle újraosztásának tekinti, egyik helyről elvesz, másik helyre odaad, majd aztán egy fél év múlva, egy év múlva újból egyik helyről elvesz, másik helyre odatesz.

 

Rossz irányba halad a kormány

 

A válságra kell választ adni- hangsúlyozta Domokos László. Arra a válságra, amelynek a legjellemzőbb jegye az, hogy a gazdaság mélyrepülésben van, ami egy rendkívüli helyzet, de a rendkívüli helyzethez igazodóan a kormány nem adócsökkentés változatát és irányát határozta meg. A  gazdaság problémáira kellene választ adni, a kormány pedig megpróbál valamiféle társadalmi szempontokat figyelembe vevő, de összességében mégiscsak egyre belebonyolódó, bonyolult adórendszer-változásokat hozni; egy biztos, amelyet minden adótanácsadó, adószakértő és adózó ért... Ha év közben többször változtatják a szabályait, állandóan változó, újabb és újabb adóalapok, újabb adókulcsok, adókoncepciók, új adónemek megjelenítése nehezíti és terheli a magyar gazdaság mélyrepülésének megállítását és a válságból való kilábalás irányát.

Domokos László azt is hozzátette, hogy rossz az irány. Amit a kormány benyújtott,  egy-két hét múlva rá fognak jönni, hogy nem jó az iránya, majd azt is megfogalmazta, hogy nem bíznak a kormányban. Nagyon nagy bizalmatlansággal fordul a kormány felé a társadalom, amikor azt mondják, hogy adócsökkenés lesz, abból mindig adóemelés lett; amikor azt mondták, hogy ebből munkahelyek lesznek, akkor ebből csak a munkanélküliség nőtt.

 

Rossz irányba halad a kormány

 

A kormány szembe megy a világ válságkezelő megoldásaival

 

A képviselő azt is elmondta, hogy ha megnézzük, hogy a világ felé hogy halad a kormány, akkor a célok tekintetében nagyon jó, sima szövegek vannak, amelyek - azt lehet mondani - jól festenek egy jelentésben. De amikor megnézzük ténylegesen, hogy milyen törvénymódosítással találkozunk, akkor az derül ki, hogy azzal ellentétes technikákat, ellentétes irányokat határoznak meg, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy szembemennek a világ megoldásaival. A világ megoldásai elsősorban abba az irányba mennek, hogy a válságot fékezni kell, meg kell próbálni megőrizni a lakosság fizetőképességét, fogyasztási nagyságrendjét, a vállalkozások beruházásokra való ösztönzését teszik. Ha ezt megnézzük, hogy a kormány milyen módosításokat tesz ebben az irányban, nem látjuk sem a beruházások növekedését, amiből munkahelyek jöhetnének létre, nem látjuk azt, amiben a lakosság jövedelmi pozíciója megmaradna, ezáltal a fogyasztást fenn tudná tartani. És ha azt nézzük meg, amit a közgazdászok szeretnek mondani, a versenyképesség szempontját, akkor azt kell mondani, hogy erőtlen és kevés lépést tesznek meg abba az irányba, hogy a szomszédos országokhoz képest nemhogy adóelőnyhöz, de legalább azonos adózási feltételekhez kerüljenek.

 

  Átláthatóbb, egyszerűbb adórendszerre van szükség

Meg kell állítani a munkanélküliség növekedését!

 

A képviselő felszólalásában azt is kiemelte, hogy a gazdaság bajaira kell választ adnia, legalábbis arra tekintettel kell lenniük az adótörvényeknek,  a munkanélküliek növekvő számát kellene megállítani, a munkahelyek változatlanul magasan maradt adószintjét kellene legalább a szomszédos országokhoz viszonyítani, és abban megtalálni a versenyhátrány ledolgozását. Másrészről a magyar adórendszer átláthatóságát, nehézkességét és sokféleségét, ami minden szempontból kritika alá van véve... - sajnos a 18. új adóra tesznek javaslatot, amit 2002 óta bevezettek. De csak ha a Gyurcsány-Bajnai időszakot nézzük is, ez a 13. új adó, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy a három szocialista miniszterelnöknek és kormányának egy azonos jellemzője van: újabb és újabb adókat vet ki. Ettől nemhogy előrébb menne a magyar gazdaság, hanem egyre inkább mélyebbre, lejjebb csúszik.

 

Átláthatóbb, egyszerűbb adórendszerre van szükség

 

Domokos László szerint nem helyes ez az irány, sokkal inkább egy átláthatóbb, egyszerűbb adórendszer irányába kellene lépni. Azt is hozzátette: ha még egy problémáját megnézzük a magyar gazdaságnak, mindenféleképpen azt kell kiemelni, hogy a piac szűkülésével szemben nem segíti a piac megtartását és a piacon való versenyképességét és ennek megfelelő bővülését, amiből a munkahelyeket várhatnánk, hanem tovább löki lejjebb a gazdaságot és szűkíti a piaci lehetőségeket. Ha megnézzük társadalmilag, az igazságosság oldaláról, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a javaslat bünteti az embereket. Bünteti azokat, akik az öngondoskodást választották és választanák a jövőben, büntetik azokat, akik tanulni szeretnének, büntetik azokat, akik gyerekeket vállalnak. Bünteti a szegényeket, mert növeli a szegények adóját, az inflációt, bünteti a kis keresetűeket, mert az áfa drasztikus, 25 százalékos szinten tartásával elviselhetetlenül növeli a kiadásaikat.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat

Feltöltő: G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Nagy teher a magas adókulcs