Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Miért nem képes a kormány valós adócsökkentésbe kezdeni?

Miért nem képes a kormány valós adócsökkentésbe kezdeni?

„Inkompetens, kapkodó pénzügyminiszter" címmel interpellációt nyújtott be Veres János pénzügyminiszterhez Domokos László országgyűlési képviselő, Békés Megye Képviselő-testülete elnöke a parlamentben. Kérdésében arra várt választ Veres Jánostól, hogy miért nem enyhíti a közterheket és csökkent adót a kormány, és mikor jut el arra a szintre az ország vezetése, hogy belássa azt, hogy egy teljesen új rendszer létrehozására lenne szükség.

Domokos László szerint Veres János pénzügyminiszter munkáját a szakmaiatlanság, maszatolás és hebehurgyaság jellemzi, ezen a kijelentését pedig arra alapozza, hogy a pénzügyminiszter eddigi tervei még arról szóltak, hogy idén júliustól 2,2 millió forintra módosul a személyi jövedelemadó sávhatára, és kedvezőbb kulcsok lépnek életbe. Nem ez történt, mert a legfrissebb, idei évre vonatkozó SZJA-tervek már alacsonyabb sávról és jelenlegi kulcsok megtartásáról szólnak, miközben az ÁFA- és jövedéki-adó emelést a legrövidebb időn belül bevezetné a kormány. Az ígértekkel ellentétben a magánszemélyek különadóját csak jövőre szüntetnék meg, és emellett bruttósítanák a családi pótlékot is, emelte ki beszédében az országgyűlés Költségvetési-Pénzügyi- és Számvevőszéki Bizottságának alelnöke.

A kapkodás, a tervek hétről-hétre történő változtatása éppen a változatlanságot és a dermedtséget erősíti, és egyben azt mutatja, hogy a kormány nem képes, nem tudja a válságot kezelni, alkalmatlan annak még az enyhítésére is, emelte ki beszédében Domokos László.

A kincstári optimizmus miatt alulkalkulálták a GDP-visszaesést és az inflációt, az így keletkezett költségvetési lyuk betömésére nem eszközöl adócsökkentést a kormány. Növelik a forgalmi adókat, amellyel elérik, hogy az ÁFA- és jövedékiadó-terhek megemelése júliustól fél év alatt akár 142-143 milliárd forintot is hozhat a konyhára, ám ezzel megvan az esély arra, hogy a „korszakosnak" titulált adóátrendezés tehernövekedést eredményezzen a lakosságnak.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat

Feltöltő: Geist Tamás

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Miért nem képes a kormány valós adócsökkentésbe kezdeni?


Békés megye online: bekesmegye.com