Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Magyar befektetőket csábít Macedónia - Doboz Online

Doboz Online - Macedónia alacsony adókkal, kedvező piaci perspektívákkal és állami támogatásokkal ösztönzi a külföldi befektetők letelepülését a balkáni országban - mondta Gligor Taskovics, a külföldi befektetések minisztere.

A macedón miniszter budapesti látogatásán a múlt hét végén magyarországi cégek képviselőivel találkozott Budapesten azért, hogy felkeltse érdeklődésüket a hazájában történő beruházások iránt. A találkozóiról szólva, amelyen mintegy ötven magyar cég - köztük az OTP, a Mol és a Wizzair képviselőivel találkozott, elmondta, tapasztalatai szerint a magyar cégek ismerik a macedón piacot és nagy érdeklődést tanúsítottak az ottani befektetési lehetőségek iránt.

Adómentességek, kedvezmények

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a macedón kormány komoly erőfeszítéseket tesz az ország gazdasági fejlődésének élénkítése érdekében. Ezek közül kiemelte, hogy az adórendszer korszerűsítése jegyében fokozatosan 10 százalékra csökkentették a vállalkozások nyereségadóját, miként a személyi jövedelemadót is. Hangsúlyozta, hogy az intézkedéssel nem csökkentek, sőt emelkedtek az állam adóbevételei.

A külföldi beruházóknak speciális adókedvezményeket is kínálnak, tíz évig terjedő adómentességet nyerhetnek el. A kiemelt beruházásokhoz kedvező földbérletet, illetve az infrastruktúra kiépítését is biztosítják speciális szabadkereskedelmi övezetekben. Az ország szabadkereskedelmi megállapodással rendelkezik.

Magyar befektetőket csábít Macedónia



Gligor Taskovics szavai szerint az autógyártást, az információtechnológiát, ezen belül a szoftver- és hardvergyártást, a mezőgazdaságot, a turizmust és a fémipart kezelik stratégiai ágazatokként, amelyekbe a leginkább várják a külföldi befektetőket.
Javulta befektetői klíma

A miniszter megemlítette, a befektetői klíma javítása érdekében tett erőfeszítései eredményét mutatja, hogy a Világbank azon kimutatásán, amely a befektetési klíma lehetőségének javulása alapján csoportosítják az országokat, a balkáni ország 2006-ban a negyedik helyre került. Kormánya határozott lépéseket tett az országra korábban jellemző korrupció visszaszorítására. A lépések eredményességét nemzetközi szervezetek is elismerték.

A legnagyobb magyar befektetés még 2000-ben kezdődött Macedóniában, amikor a Magyar Telekom (akkor még MATÁV) 362 millió euróért megvette a nemzeti távközlési társaságot, a Maktelt, amelyben tovább növelte - 2006-ban 56 százalék fölé - részesedését.

A magyar-macedón kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan bővülnek, bár nagyságrendjük nem nevezhető kiemelkedőnek. Az onnan érkező import értéke forintban a 2005-ös 418,8 millió forintról 1,467 milliárdra emelkedett 2006-ban, míg az oda irányuló export 15,5 milliárd forintról 20,2 milliárd forintra emelkedett - a KSH adatai szerint.


Szóljon hozzá a fórumon!: Magyar befektetőket csábít Macedónia !

Küldjön egy képeslapot ismerősének Doboz városról!: kepeslap.mconet.biz

Doboz online: doboz.mconet.biz

Doboz linkajánló: dobozlink.mconet.biz


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu