Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Környezetvédelmi és vízügyi felügyelőség visszaállítása-Doboz

Doboz-Újabb átszervezés után még távolabbra kerül a zöldhatóság központja. Az államtitkár is elismerte, a gyulai felügyelőség megszüntetése nem hozta meg a kívánt eredményt.
Simon István Tamás polgármester a megyei közgyűlés döntéséhez csatlakozó dobozi képviselő-testületi határozatnak megfelelően levelet írt Fodor Gábor Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszterhez, a gyulai székhelyű, környezetvédelmi és vízügyi felügyelőség visszaállítása érdekében.
A környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 374/2006. (XII.23.) Kormány rendelet módosításáról szóló 15/2008. (I.30.) Kormány rendelet 2008. április 1-i hatállyal újra szabályozta a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek illetékességi területét. Az új szabályozás jelentősen érinti Békés megye területét, ugyanis a megye déli részének településeit kivéve, tehát Dobozra vonatkozóan is, az illetékességet a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez telepíti. Ezzel egyidejűleg az Alsó - Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Gyulai Kirendeltségét a debreceni felügyelőség szervezetéhez csatolja.
Az intézkedés településünk lakosságának, gazdasági szervezeteinek érdekeit jelentősen érinti, ezért Doboz Nagyközség Képviselő-testülete 2008. február 21-i ülésének napirendjére tűzte annak megtárgyalását.
A Képviselő-testület álláspontja szerint ez az intézkedés is azt igazolja, hogy 2006-ban indokolatlanul szüntették meg a gyulai székhelyű Körös-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget. Békés megye természeti, környezeti sajátosságai indokolják, hogy a korábbi, 2006. szeptember 1. előtti illetékességi területtel állítsák vissza a gyulai székhelyű felügyelőséget.

A polgármester kérte a minisztert, hogy szíveskedjenek mérlegelni indokaikat, fogadják el kezdeményezésüket, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A Dr. Fodor Gábor miniszterhez írt levelet illetékességből a Jogi szakállamtitkárság válaszolta meg.
Dr. Erdey György szakállamtitkár tájékoztatta Doboz polgármesterét, hogy a 15/2008. (I.30) Kormány rendelet előkészítése során figyelemmel voltak a megyéből érkező azon jelzésekre, amelyek szerint az Alsó-Tisza-vidéki KTVF illetékességi területéhez tartozó Gyulai kirendeltség kapcsolatai, helyzete javulna, ha a Tiszántúli KTVF-hez kerülnének az illetékességi terület vonatkozásában.
A felügyelőségek belső szervezési kérdései szintén megalapozzák az illetékességi terület módosítását.
Elismerték, hogy a megye közügyeinek egyik fontos kérdése a felügyelőség léte. A megye lakóit, vállalkozásait semmiképpen nem akarták hátrányos helyzetbe hozni, de az ellátott terület nagysága és jellemzői alapján nem volt más lehetőségük. Jelen kilátásaik alapján a közeljövőben önálló területi szervek alapítására, létrehozására meglehetősen kevés esély van.
A Békés megyét érintően végrehajtott illetékességi területi változások gyakorlatban való végrehajtása megítélésük szerint zökkenőmentesen zajlik majd le, a megye vállalkozásai és a környezet biztonságát, tisztaságát szívükön viselő lakói nem érzik meg lényegesen, hogy Gyulai kirendeltség a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez kerül.
Megítélésük szerint a közúti és vízi kapcsolatok alapján a Tiszántúli KTVF és a Gyulai Kirendeltség mind az illetékességi területén élők, mind a vállalkozások, mind, pedig a Minisztérium megelégedésére folytatja majd tevékenységét.



Forrás: Polgármesteri Hivatal

Szóljon hozzá a fórumon!: Környezetvédelmi és vízügyi felügyelőség visszaállítása

Küldjön egy képeslapot ismerősének Doboz városról!: kepeslap.mconet.biz

Doboz online: doboz.mconet.biz

Doboz linkajánló: dobozlink.mconet.biz


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu