Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Konzultációs nap a Megyeházán

Konzultációs nap a Megyeházán

Személyes konzultációs napot tartottak a megyeházán. A Békés Megyei Önkormányzati Hivatal pénzügyi és szakmai referensei a pályázni kívánó szervezetek részére adtak felvilágosítást a megyei komplex civil pályázatokkal kapcsolatban. Pénzügyi, szakmai, formai kérdések, beadási határidők, szerződéskötési problémák kerültek terítékre.

Békés Megye Képviselő-testülete áprilisi testületi ülésén egy nagy volumenű támogatási rendszerről döntött. Ennek előzménye a civil stratégia elkészítése volt, melyből kiderült, problémákkal küzdenek a megyei civil szervezetek. Az erősebbek nem tudnak kitörni a gazdasági, társadalmi helyzetből, de a kisebbek is hátrányt szenvednek. 

 

Ezen szervezetek megsegítését célozza elő az a 70 millió forintos keretösszeg, melyre pályázatokat lehet benyújtani. A forrás erejéig minden olyan projektet támogatnak, amely a megye kötelező feladatainak átvállalását célozza meg akár közművelődés, turizmus, egészségügy, vagy oktatás témakörben.

A rendelkezésre álló keretből egy-egy szervezet maximum 1,5 millió forintot kaphat. A benyújtott pályázatokat szakértő bizottság vizsgálja meg, és természetesen a legjobbak nyernek. Komoly programokat vár a kiíró, amikhez részletes költségvetést is kérnek.

Korábban ehhez hasonló nagyságrendű kezdeményezés a megyei önkormányzat részéről, ami a civil szervezeteket hívta együttműködésre, nem volt, így mindenki nagy érdeklődéssel tekintett a tájékoztató elé. Egy kedvező konstrukció több program megvalósítását segítheti elő.

A cél az, hogy minél közelebb hozzák a megye kötelezően vállalt feladataihoz a civil szervezeteket. A megyei önkormányzat által elindított program hiánypótlás, hiszen más országokban lényegesen hatékonyabban vesznek részt ezek a szervezetek a közintézmények munkájában.

Forrás: CsabaTV 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Konzultációs nap a Megyeházán