Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Kézműves tábor 2008

Az „Apáról fiúra” pályázat segítségével 19-en tarthatunk a kezünkben régi kismesterségekről szóló bizonyítványt. Még most is a fülemben csengenek a Népművészeti Egyesület elnökétől elhangzott szavak: „… külön szólok a dobozi különítményhez (19 fő dobozi szakképzett kézműves), amit ti képviseltek, az egy csoda ebben a rohanó, modernizált világban, hogy egy településről ennyien, olyan értéket képviseltek és olyan szemlélettel rendelkeztek, amely a hagyományőrzést szolgálja. Tudom, hogy képesek vagytok arra, hogy ezt közvetítsétek mások számára! …”

 Számomra ezen az úton megtett első lépés ez a kézműves tábor, amely már minden évben megrendezésre került idén június 30-tól július 04-ig tartott. A „táborlakók” óvodáskorú és iskoláskorú gyerekek, sőt még más településről is részt vettek. Kijelenthetem, hogy ez az egy hét, mind gyereknek, mind felnőttnek élményt adott, mindenki kipróbálhatta önmagát, új barátságokra tehetett szert, és mindenkiben erősítette a közösséghez való tartozás jó érzését.

 Az első három napban kezdetét vette az élményvadászat. A kézműves munkák során megismerkedhettek különböző anyagokkal, eszközökkel, egyszerű technikákkal, ezen keresztül megtapasztalhatták az anyagok tulajdonságait. Mindezek segítették a gyermeket a szabad önkifejezésben, élmény- és fantáziavilágának a megjelenésében, esztétikai érzékében, a szép iránti nyitottságában. A kézműves világ sokszínű munkáit készíthették el: agyagoztak, ruhatáskát, terítőket batikoltak; szalmából koszorút, csuhéból szitakötőt fontak, kosarat csináltak, mézeskalácsot díszítettek, gyöngyöt fűztek, babát, mobiltartót szőttek, rongybabát készítettek, hímeztek, merített papírból fali képet kreáltak. Mindenki kedve szerint készíthette el saját „remekeit”! Jó volt fölpillantani a munkánk mögül, amikor azt lehetett látni, hogy minden kézműves asztalnál szorgoskodtak a gyerekek, arcukon az alkotás öröme tükröződött, ez a mi számunkra elégedettséget jelentett, hiszen bennük építhetjük a jövőt. Természetesen nem maradt el a játék, a móka, a kacagás, amely a „családias” légkör hangulatát teremtette meg, ez pedig formálta mindenkinek az egymáshoz való viszonyulását.

A táborozás során a napi háromszori étkezést a Dobozi Napközis Konyha biztosította. A „Varázskezek” körének tagjai és A Művelődési Ház dolgozói nagyon sokban segítették a táborban zajló életet. Köszönet érte!

Csütörtökön autóbusszal Nádudvarra kirándultunk, szülőkkel és nagyszülőkkel együtt. Betekintést nyerhettünk az ott jól működő Művészeti Iskola nyári életébe és kiállításába. Minden kismesterségből (aminek külön helységek voltak kialakítva) ízelítőt kaptunk.  Csodálói voltunk az egész iskola elhivatottságának, hitvallásának, valamint a gyermekek által művelt fűszerkertnek. Mindannyiunk nevében mondhatom, reméljük, hogy rövidesen sor kerül arra, hogy mi is ilyen formában büszkélkedhetünk a „MI” Faluházunkról.

Ezután látogatást tettünk a híres Fazekas dinasztia fazekasműhelyébe és kiállítótermébe. Bemutatót kaptunk egy nádudvari edény megmunkálásáról, a kiállított tárgyak pedig önmagukért beszéltek. Majd az ebéd elfogyasztása után következett a várva várt strandolás, ahol a szülők, a nagyszülők együtt tölthettek egy délutánt gyermekeikkel, unokáikkal és még az idő is kedveskedett nekünk.

Pénteken kerékpártúrát szerveztünk a Sámson várához, akiről érdekességet tudhattunk meg a túratábláról és Czinanóné Ibolya előadásából. Ezután jött az önfeledt játék és szórakozás időszaka az erdőben. A felnőttek kihasználták a természet adta lehetőségeket, és a gyerekek segítségével fűszőnyegeket szőttek. Délután sor került a táborzárásra, minden gyermekről fotó készült a maguk által elkészített munkáikkal és emlékül mindenki egy csoportképpel térhetett haza.

Hétvégére mindannyian kellemesen elfáradtunk, de a fáradtságot feledtette, amikor azt halljuk a gyerekektől, hogy „miért nem két hétig tart a tábor?”, ennél nagyobb elismerés nincs számunkra. Remélem, ez a jól sikerült táborozás olyan élményt adott mindenkinek, amely egy életre szól.

Köszönet mindazoknak, akik részt vettek a tábor szervezésében, lebonyolításában, a munkák segítésében.

Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen „közösségnek” a tagja lehetek, ahol nem hatalom a pénz, nincs irigység, mindenki önzetlen és mindenkiből sugárzik a szeretet. Érzem és tudom, hogy együtt létrehozhatjuk azt a jövőt, amit közülünk egy valaki elkezdett álmodni, amely az elkövetkezendő kézműves táborok színtere lehet.

„Már most is bennünk van az az erő, ami ahhoz kell, hogy megtegyük azokat a dolgokat, amelyekről el se tudjuk képelni, hogy lehetségesek. Ez az erő rögtön elérhetővé válik, amint gondolkodásunkat, hitünket megváltoztatjuk.”                             (Maxwell Maltz)   

 

 

 

 dsc04848_492_20080815110445_111.JPG

 

dsc05172_981_20080815110445_885.JPG

 

 

 dsc05263_216_20080815110445_596.JPG

 

dsc05366_380_20080815110445_253.JPG

 

 

Forrás: Orodán Mária

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Kézműves tábor 2008

 

Küldjön egy képeslapot ismerősének Doboz városról!: kepeslap.mconet.biz

 

Doboz online: doboz.mconet.biz

 

Doboz linkajánló: dobozlink.mconet.biz

 

 

A hír támogatója:

 

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.

Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás

Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu