Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Jelentős megtakarítást jelent a 3 napos szünet a megyei iskoláknak

A Békés Megyei Önkormányzat által fenntartott oktatási intézményekben 3 napos rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el az intézményvezetők 2009. január 12-14 között, a rendkívül hideg tél és a kritikus gázhelyzet miatt. Czégény Gyula a megyei önkormányzat Szakmai Felügyeleti Osztályának vezetője elmondta, hogy a szünet ellenére az iskolákban és kollégiumokban ügyeletet tartanak, ezért nem tekinthető teljesnek a leállás a megye oktatási intézményeiben.-Békés megye, oktatás, Békés Megyei Önkormányzat

A Farkas Gyula, Harruckern János és a Hunyadi János közoktatási intézmények vezetői írásban jelezték a fenntartó Békés Megyei Önkormányzatnak, hogy tekintettel a várható nagy hidegre tanítási szünetet kívánnak elrendelni. A normatív támogatások csökkenése miatt a három összetett közoktatási intézmény alapvetően költségvetési kiadásaik csökkentésével indokolta a döntést- mely szerint január 12. és 14. között nincs tanítás. A vonatkozó törvények alapján a fenntartó mérlegelte az intézmények kezdeményezését, és a nyomós indokok miatt elfogadta az igazgatók indítványát úgy, hogy az iskolákban, kollégiumokban ügyeleteket kell tartsanak. A három közoktatási intézmény Békés megyében mintegy 40 telephelyen működik, és megközelítőleg 5000 diák tanulásáról gondoskodik - tudtuk meg Czégény Gyulától, a Szakmai Felügyeleti Osztály vezetőjétől.

 

dsc_0209_872_2009011390947_513.jpg

Zámbó András igazgató: a 3 napos tanítási szünet mintegy 2 millió forint tényleges megtakarítást jelent számunkra

Az elmúlt heti időjárás előrejelzések szerint a szokatlanul hideg idő még eltart ezen a héten. A Harruckern János Közoktatási Intézmény igazgatója Zámbó András elmondta, hogy az általa irányított intézmény napi energiaköltsége - a nagy hideg miatt - a szokásos duplájára emelkedett, megközelítve a napi 950.000 Ft-ot. Sajnálatosnak tartja, hogy egy közoktatási intézmény finanszírozása csak ilyen kényszerintézkedés bevezetésével biztosítható. „A három napos tanítási szünet mintegy 2 millió forint tényleges megtakarítást jelent számunkra, azonban valamennyi intézményegység készen áll azon tanulók fogadására, akik elhelyezése más módon nem megoldható" -  nyilatkozta az igazgató.

dsc_0052_755_2009011391321_288.jpg

A normatív támogatások csökkenése miatt a három összetett közoktatási intézmény alapvetően költségvetési kiadásaik csökkentésével indokolta a döntést

A kiesett tanítási napokat természetesen bepótolják, az elsőt már ezen a szombaton, a másik két alkalmat, pedig február 21-én és a március 28-án, munkanappá nyilvánított szombaton pótolják be az érintett tanulók.

dsc_0344_716_2009011391321_689.jpg

A fenntartó a nyomós indokok miatt elfogadta az igazgatók indítványát, de az iskolákban, kollégiumokban ügyeleteket kell tartsanak.

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat-Geist Tamás

Szűcs Lajos: A kormány elütötte a segítő kezet

szucs_lajos_962_2009011385735_239.jpg

A gázhelyzettel összefüggésben tett javaslat kapcsán ismét bebizonyosodott, ha az ellenzéki önkormányzatok segítő kezet nyújtanak a kormánynak, akkor azt "csúnya mozdulattal" elüti - szögezte le Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A fideszes honatya kiemelte: azt az ajánlatot, amit a megyei önkormányzatok tettek csütörtökön a lakossági gázellátás biztosítására, azaz, hogy ha szükséges, akkor tanítási szünetet rendeljenek el az oktatási intézményekben, a kormány politikai cselszövésként értékelte. A társelnök ugyanakkor hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége rendeli el a szünetet, hanem az iskolák igazgatói, és erre a megyei jegyzők adhatják meg az engedélyt.


Ezzel kapcsolatosan Szűcs Lajos arra is felhívta a figyelmet, még ma sem tudni pontosan meddig tart a gázvita, a jelenlegi tartalékok kinyerésére meddig van lehetőség, ráadásul az elkövetkező napokban "farkasordító hideg" várható. Mint fogalmazott, a kormányfő által is meghirdetett takarékosságot és az összefogást szerették volna segíteni az intézményeknek ajánlott iskolai szünettel.

 

 

MÖOSZ

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Jelentős megtakarítást jelent a 3 napos szünet a megyei iskoláknak-Békés megye, oktatás, Békés Megyei Önkormányzat

 

Békés megye online: bekesmegye.mconet.biz