Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

"Iskola, iskola, ki a csoda jár oda? "

Mi járhat egy kisgyermek fejében, aki az első osztályba lép?

Ki meri-e és ki tudja-e fejezni félelmeit az iskolával kapcsolatban?

Mert természetes a félelme az újtól, az ismeretlentől, de nekünk felnőtteknek: szülőknek, óvónőknek, tanítóknak a feladatunk megismertetni, megértetni velük az előttük álló utat.

 

Az idei iskolai tanévre sem most augusztusban kezdtünk el készülni.

Hogy a leendő első osztályosoknak megkönnyítsük az iskolai életbe való beilleszkedést, hogy minél több kérdésükre kapják meg a választ, ezért már nagycsoportos korukban elkezdtük felkészíteni őket arra, hogy mi vár majd rájuk az iskola falai között.

Az iskola- óvoda átmenet megkönnyítése már bevált lépésekből áll, amelyeket most egy nyertes pályázat segítségével kibővítettünk.

A leendő első osztályos tanító nénik sok lehetőséget kaptak arra, hogy minél többet találkozhassanak a nagycsoportosokkal.

Az első lépésben az óvó nénikkel, dajka nénikkel látogattak el intézményünkbe. Belekóstolhattak, megízlelhették, hogy milyen az iskolában egy tanítási óra. Következő alkalommal az iskolában dolgozó felnőttek munkájával ismerkedhettek meg. A tanító nénik többször is voltak foglalkozásokon az óvodában, ahol saját, megszokott környezetükben felszabadultabban, bátrabban megmutathatták a gyerekek magukat.

Részt vettünk óvodai szülői értekezleten, anyák napján, gyermeknapon, valamint a ballagásokon is. Ezek az alkalmak módot adtak arra, hogy személyes kapcsolatot tudjunk teremteni a gyerekekkel, szülőkkel, hogy az évnyitón ismerősként köszönthessük egymást.

 A 2008/ 2009-es tanévben is két első osztály indul: félnapos és iskolaotthonos oktatási formában. A tanítás mindkét osztályban dislexia prevenciós módszerrel, késleltetett írástanítással történik, melyet már az előző évben is sikeresen alkalmaztunk. A projekt folytatásaként a tanév első hetében az idén is közös játékos foglalkozásokat tervezünk. A két osztály együtt tevékenykedik azért, hogy a külön osztályba került csoporttársak  ne érezzék nagy törésnek az első napokat. A cél ezúttal is a fent említett félelmek eloszlatása, az úton való elindítás és az azon való eligazodás könnyítése.

Ez természetesen nem egyszerű feladat sem gyereknek, sem tanítónak. De mire kinövik a kisiskolás padokat, mire kirepülnek szárnyaink alól, addigra a kezdeti félelmek és gondolatok letisztulnak, csak emlékképek lesznek.

Így lehetnek ezzel a tavalyi 4. osztályosok is, akiket bár nehéz szívvel, de sok élménnyel a tarsolyukban útjukra engedtünk. Nehéz szívvel, hiszen ez idő alatt közel kerültünk egymáshoz annyira, hogy fájdalmas legyen az elválás. 

De az élet örök körforgás! A tanító nénik helyébe tanár nénik, tanár bácsik, a felső tagozatba lépő diákok helyébe pedig elsősök lépnek. Tehát mindenkit várnak az új kihívások!

Kedves első osztályosok! Nem ígérhetjük, hogy az iskolás élet felhőtlen lesz, azt viszont igen, hogy a felhők mögül a napot mindig előcsalogatjuk!     

 tanevnyito_3_586_2008090575856_191.JPG

tanevnyito_2_500_2008090575856_483.JPG

tanevnyito_1_317_2008090575856_135.JPG

tanevnyito_806_2008090575856_477.JPG

Forrás: Kádár Ádámné tanító

Szóljon hozzá a fórumon!: "Iskola, iskola, ki a csoda jár oda? "

 

Küldjön egy képeslapot ismerősének Doboz városról!: kepeslap.mconet.biz

 

Doboz online: doboz.mconet.biz

 

Doboz linkajánló: dobozlink.mconet.biz

 

 

A hír támogatója:

 

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.

Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás

Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu