Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Étkeztetésről néhány hasznos információ-Doboz

Doboz-A Dobozi Idősek Klubjának vezetője néhány hasznos tájékoztatás szolgáltat az táplálkozásról az idősek részére.
Az idősemberek étrendjének összeállításánál figyelembe kell venni a disszimilációs (leépülés) folyamatokat. Így az emésztőnedvek elválasztódását, az íz érzékelő képesség csökkenését.
Energia szegényebb étrendre van szükségük, ezért a zsiradék és szénhidrát bevitelt csökkenteni szükséges. Kerülni kell az étrendjükben a nagy zsírtartalmú, puffasztó valamint az olyan ételeket melyek elkészítéséhez nagyobb zsiradék felhasználására van szükség.
Fontos a fehérje bevitel. Ehhez jó minőségű húsok, főleg csirke, hal, pulyka, sovány hús adása szükséges.


A szervezet fehérje bevitel napi 0,8 g/tkg (testsúly kilógramm), ami 80 kg-os felnőttnek 60-64 gr.
Mivel fokozottan csökken a szervezet energia szükséglete, ezt figyelembe véve főleg a tápanyagban, vitaminban és rostban gazdag élelmiszerek kerüljenek az étrendjükbe.


Ebben a korban különböző betegségek jelennek meg: pl., magas vérnyomás, szív és keringési elégtelenség, vese eredetű megbetegedések stb... Ezeket figyelembe véve csökkent só fogyasztás ajánlott napi 5-6 g, figyelembe véve, hogy különböző alapanyagok is tartalmaznak Na-t pl.: leves porok, delikát, konzerv, tartósítószerek.


Fontos, hogy meglegyen az étrend telítő értéke, ebben a korban rost dús ételek adása ajánlott.
Ezáltal csökken a szénhidrát mennyiség, és kevesebb zsiradék jut a szervezetbe.
A rostban gazdag étrend telítettséget, jóllakottság érzetét keltik. Olykor, hetente 2x, fokozatosan bevezetve, kilehet váltani a fehér kenyeret barna kenyérrel, több zöldfőzeléket lehet adni, salátát, gyümölcsöt.
Ajánlott napi rost bevitel 30g, amit napi 2 szem alma fogyasztásával ezt el lehet érni. A fehérje bevitel fontos forrása a tej, tejtermékek: sajt, túró.
Minden szervezetnek szüksége van ásványi anyagokra, vitaminokra.
Ebben a korban ezek már nem épül be, viszont a működéséhez szükséges mennyiséget a táplálék útján pótolni kell.
Javasolt a puffadást okozó ételek kerülése, pl., bab, feles borsó, legalább is hetente elég egyszer ezeket a nyersanyagokat feltálalni. Országunkra jellemző az alma termelés, olcsó és egész évben kapható. A zöldség és gyümölcsadása változatosabbá, színesebbé és tápanyag értékében is gazdagabbá teszi az étrendet. Arról nem is beszélve, hogy a táplálkozás egészségesebb lesz, ha sok gyümölcsöt fogyasztunk.

Idősember energia szükséglete: 1700 kcal. Ezt figyelembe véve kell összeállítani az étrendet, mert az egészséges táplálkozás nagymértékben befolyásolja a testi és mentális egyészséget.

Remélem, tudtam néhány új hasznos információval szolgálni, mindenkinek jó egészséget kívánok a magam és a klubtagjaink nevében.


Forrás: Váradi Mária klubvezető


Szóljon hozzá a fórumon!: Étkeztetésről néhány hasznos információ

Küldjön egy képeslapot ismerősének Doboz városról!: kepeslap.mconet.biz

Doboz online: doboz.mconet.biz

Doboz linkajánló: dobozlink.mconet.biz


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu