Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Emléktáblát avattak a dobozi hídnál-Doboz

Doboz-Az árvizek ellen 150 éve épült a gyula-békési nagycsatorna, amelyet április 8-án nyitottak meg.
Ez évfordulóra emlékülést és emlékműavatást szervezett Gyulán a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a város önkormányzata, s a Magyar Hidrológiai Társaság. Az emlékülésen előadást láthattak a nagycsatorna tervezőinek életútjáról, valamint rövid ismertetőt tartottak a folyamatban lévő és az elmúlt években lezárult projektekről. A délután folyamán adták át az emlékművet. Az emléktáblát a dobozi híd gyulai oldalánál állították fel, amit Kóthay László államtitkár és Bak Sándor vízügyi igazgató avatott fel. Az átadáson részt vett Dr. Perjési Klára Gyula polgármestere és Simon István Tamás Doboz polgármestere is.

A folyószabályozásra azért volt szükség, mert a Körösök mentén gyakori árvizek pusztítottak. A közvetlen kiváltó ok az 1855-ös gyulai árvíz volt, amikor a városban és a tanyavilágban 1600 épület került víz alá, 600 ház közülük összedőlt.
A Fehér-Körös új medrével a folyónak mintegy 25 kilométer hosszú kanyarulatát vágták le. A gyula-békési nagycsatorna ma nemcsak árvízvédelmi rendszer, hanem sokféle céllal hasznosítják vizét, például öntözésre, fürdőzésre.

kep_025_765_20080416114104_519.jpg


folyoszabalyozas_811_2008041582501_645.jpg


Forrás: Békés Megyei Hírlap

Szóljon hozzá a fórumon!: Emléktáblát avattak a dobozi hídnál Küldjön egy képeslapot ismerősének Doboz városról!: kepeslap.mconet.biz Doboz online: doboz.mconet.biz Doboz linkajánló: dobozlink.mconet.biz A hír támogatója: Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés. Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu