Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Elfogadták a költségvetést az idei első megyegyűlésen

Elfogadták a költségvetést az idei első megyegyűlésen

Az idei év első közgyűlésén február 13-án döntöttek többek között a 2009. évi költségvetés elfogadásáról, valamint a tavalyi büdzsé módosításáról is, amelyeket a testület elfogadott. A megyegyűlésen résztvevők meghallgathatták a regionális munkaügyi központ igazgatóhelyettesének Kristóffyné Szász Etelkának a tájékoztatóját, aki többek között a munkahely-megőrzési tervezetről, valamint az út a munkába programról tartott beszámolót.

A regionális munkaügyi központ helyettes vezetője elmondta, mindent megtesznek a válság hatásainak az ellensúlyozására, munkahely megőrzési tervezeteket hoztak létre, próbálják segíteni a kis és középvállalkozásokat pályázatok írásában, különböző programokat indítanak azok számára, akik elvesztették az állásukat. Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy három nagy témakör köré csoportosítják tevékenységüket, a munkahelymegőrzések elősegítése, az elbocsátott emberek munkába állítása, valamint az út a munkába programmal.

 

A munkaügyi központ helyettes vezetője

A résztvevők meghallgathatták a munkaügyi központ helyettes vezetőjének tájékoztatóját is

Tóth Imre térségi tanácsnok reagálva az előadásra megjegyezte, hogy a munkaügyi központ már kevés megoldás a munkanélküliség kezelésére, a kormány az önkormányzatokra hárította át a munkanélküliség kezelését a közmunkaprogrammal, azonban hozzá pénzt, azaz eszközt nem adtak a kezükbe, mert a szükséges anyagiakra csak pályázni lehet.

Varga Zoltán reagálva Tóth Imre felvetésére hozzátette, hogy nem veszik figyelembe a kialakult gazdasági helyzetet és a dolog arról szól, hogy a munkanélkülieket így próbálják visszavezetni a munka világába.

 

Megyegyűlés

Elfogadta a megyegyűlés a 2009-es költségvetést

Domokos László megyei elnök hozzátette, hogy jelenleg minden járulék és bevétel a kormánynak megy, ez pedig nem segít a megyéken. Mikor kiderült, hogy a kormány nem tud mit tenni a munkanélküliség kérdésével, átadta a dolgot a települési önkormányzatoknak, azonban ehhez anyagi forrásokat nem biztosítottak- mondta el a megyei elnök.

 

A munkaügyi központ tájékoztatója után az idei év költségvetése került terítékre. Domokos László elmondta, hogy a megyei önkormányzat az idei évben egyensúlyi költségvetést hozott létre, melyben szerepet kapnak az előrehozott beruházások, azonban szerkezeti változásokat és létszámleépítéseket nem tartalmaz. Az igen feszes költségvetés felvett hitelt nem tartalmaz, amelyet annak köszönhet a megyei önkormányzat, hogy 2008-ban egyensúlyba hozta költségvetését. Az idei évben azonban közel 1 milliárd forintos bevételkieséssel kell számolnia az önkormányzatnak, mondta el a megyei elnök.

Varga Zoltán képviselő szerint a 2009-es költségvetésen nem lehet kiigazodni, ezért sem a 2009-es költségvetés elfogadását, sem pedig a 2008-as számadást nem támogatja a baloldali frakció. Viszont a megye Társadalmi-gazdasági, valamint növekedésorientált gazdaságfejlesztési programja mellett fenntartásokkal voksolnak. Hozzátette, hogy tiszteli az önkormányzatot a gazdaságfejlesztési programkidolgozásáért, de amíg a megyei önkormányzat nem rendelkezik megfelelő döntési jogkörrel, ez a program meg fog maradni a beszélgetések és konferenciák szintjén, mondta el Varga Zoltán.

Gajda Mihály képviselő kiemelte, hogy a megye megpróbál összefogásra ösztönözni, hiszen csak így lehet komoly eredményeket elérni, ezért ajánlotta a képviselőknek, hogy fogadják el a költségvetési tervezetet. A vita után a 2009-es költségvetést 23 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el a testület, a rendelettervezet és a 2008-as költségvetés módosítása 23 igen, 7 nem szavazatot kapott. A Társadalmi-gazdasági, valamint növekedésorientált gazdaságfejlesztési egyhangúlag támogatták a képviselők.

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat-Geist Tamás

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Elfogadták a költségvetést az idei első megyegyűlésen-Békés megye, testületi ülés, békés Megyei Önkormányzat

Békés megye online: bekesmegye.com