Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Doboz település bemutatkozik - Doboz online

Doboz online - A település központjától mintegy 4 km-re van Doboz- Szanazug üdülőterület. Szanazug a Fehér és Fekete Körös deltájánál a Kettős- Körös két partján fekszik. Levegője tiszta, üdülésre, pihenésre alkalmas terület.
Jelenleg több mint 300 üdülő, egy 250 főt befogadni képes ifjúsági tábor valamint a Körös bal partján kemping várja a pihenni, üdülni vágyókat. A két part között személyszállító komp biztosítja az átkelést. A kikapcsolódás, szórakozás, pihenés különböző formái biztosítottak. A vízpart adta lehetőségek miatt a kirándulók, turisták kedvenc pihenőhelye, mely az utóbbi időben rohamos fejlődésnek indult. Az üdülőkörzetet a nyári szezon idején rendszeres autóbuszjárat köti össze a megyeszékhellyel. Az üdülőterületen jelenleg 21 üdülőtelek vár értékesítésre.

Doboz település nevezetesség

Doboz település nevezetesség


A település bővelkedik vízfelületekkel. Természetesen a legnagyobb vízfelület a Kettős- Körös, nagyobb állóvize a Kettős- Körös hídja és a dobozi körtöltés között, mintegy 2,8 ha-os két egységből álló horgásztó nemcsak a horgászok, de gyakran családtagjaik közkedvelt kiránduló helye is.
A település bel és külterületén mintegy 30 km hosszan halad át /az Ó- Körös, egykori Fekete Körös/ melynek rekonstrukciója jelenleg van folyamatban.
A vadászatot kedvelőknek is lehetőséget nyújtanak a települést körül vevő erdőségek, mely nagyságát tekintve megközelítőleg s közigazgatási terület 20%-át teszi ki. Idegenforgalmi szempontból igen jelentős a Kettős- Körös hídjától 150 m-re fekvő Marói erdőben lévő „Vadász” Panzió és környéke ad otthont a minden év szeptember első napjaiban megrendezésre kerülő Országos Vadásznapok Megyei rendezvényének.

Doboz település nevezetesség

Doboz település nevezetesség



A kedvező természeti adottságokkal rendelkező nagyközség és környéke bővelkedik látnivalókkal. A település központjában kellemes kis park fogadja az idelátogató turistákat. Közepén a Millennium tiszteletére, a Millennium évében, Doboz Nagyközség Önkormányzata által emeltetett köztéri szobor a „Furulyázó Pásztor” áll, mely az ősi település lakosainak életmódjára utal. A szobor Mészáros Attila szobrászművész alkotása. A település központjában továbbsétálva tűnik fel az 1794-1798 között késő barokk stílusban épült Református templom. A műemlék jellegű épület építészeti különlegessége a külső falakat díszítő íves záródású falfülkék, melyekben az ablakok helyezkednek el. A templom kézi faragású tölgyfa berendezése különösen értékes. Az orgonája 1912-ben készült, szintén műemléki védelem alatt áll.

Doboz település nevezetesség

Doboz település nevezetesség



A Református templom szomszédságában található a település I. és II. világháborús áldozatainak emlékműve. Ezen ősi községben gyűjtött népdalokat Bartók Béla 1906-ban. Ennek a gyűjtőmunkának emlékét őrzi a Községháza falán elhelyezett emléktábla.
A volt kastély mögött a Holt – Körös ágától körülölelve 6 hektáros kastélypark fekszik, mely 150 éves kocsányos tölgyeket őriz. A park 1979 óta természetvédelmi terület. Wenkheim Dénes kérésére Nikolaus Schiedek bécsi építőmester tervei alapján 1902-re megépült a neoromán stílusú templom és családi kripta, mely ma is idegenforgalmi látványosság. A vésztői úton áll az 1863-ban épült romantikus stílusú háromszintes silótornyos magtárépület, Ybl Miklós kiemelkedő alkotása, mely agrártörténeti emlék

forrás: http://www.doboz.hu


Szóljon hozzá a fórumon!: Doboz település bemutatkozik - Doboz online!

Küldjön egy képeslapot ismerősének Doboz városról!: kepeslap.mconet.biz

Doboz online: doboz.mconet.biz

Doboz linkajánló: dobozlink.mconet.biz


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu