Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Átnevezhetik az utcákat Dobozon

Átnevezhetik az utcákat Dobozon
Több közterület neve is megváltozhat hamarosan Dobozon. Az intézkedés akkor valósulhat meg, ha a kormány elfogadja azt a javaslatot, mely szerint el kell tüntetni az utcanévtáblákról a XX. század önkényuralmi politikai rendszerek képviselőinek és csoportjainak neveit.
Négy Fideszes és egy KDNP-s politikus nyújtott be módosító indítványt a készülő önkormányzati törvényhez, mely szerint a jövőben nem viselhetnék utcák vagy terek a XX. század önkényuralmi politikai rendszereinek emlékeit idéző személyek, kifejezések, illetve szervezetek nevét. A politikusok úgy vélik, a társadalmi igény is egyre növekszik a tanácsköztársaságról vagy a kommunista diktatúráról elnevezett közterületek átkeresztelésével kapcsolatban. Ha a javaslatot az országgyűlés elfogadja, júliusig számos utcanévtáblát kell majd lecserélni Békés megye településein, köztük Dobozon.

dob2.jpg

Simon István Tamás, Doboz polgármestere

Simon István Tamás, Doboz polgármestere egyetért az indítvánnyal. Szerinte a törvénnyel községükön is kiteljesedne a történelmi igazságtétel, s úgy véli, országos szintre emelve mindenhol hatékonyan lehetne kezelni ezt a problémát. Doboz közterületei között ma még jó néhány idézi a múlt század viharos korszakait idéző személyek vagy szervezetek nevét, köztük Kun Béláét, Marxét és Ságvári Endréét, valamint a Vöröshadseregét és November 7-ét.

-W-