Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

Aradon a Vörös és fekete

Aradon a Vörös és fekete

Teltházas siker, Temesvárról is érkeztek nézők! Aradon szerepelt a Jókai Színház társulata

Nincs állandó magyar nyelvű társulat Aradon. Van viszont egy erős, művészi értékeket felmutatni tudó, kissé viharvert, de eredetileg gyönyörű színházépülettel és jelentős közönséggel rendelkező román színháza a városnak. Nincs magyar társulata, de van magyar közönsége, ezért színvonalas, esztétikailag jól megformált, egyúttal érthető, gondolatokkal teli magyar színielőadásokra van szüksége. Ezt a hiátust látta meg a Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója, amikor az alig 100 kilométerre lévő Aradon jókais előadások bemutatását kezdeményezte.

Ennek a pudingnak is az evés volt az első próbája, és elmondhatjuk, tartósnak, jóízűnek, keményre főzöttnek mutatkozott a szombat esti vendégjáték teltháza, és szűnni nem akaró vastaps visszaigazolása szerint.

 

Vörös és fekete

Vörös és fekete Aradon

 

A Vörös és fekete (Stendhal regényéből színpadra írta és rendezte Pozsgai Zsolt) nemcsak a kötelező olvasmányok középiskolás közönségének szólt. Valódi, komoly nagyszínházi esemény - a képzelet csupa nagybetűivel. Ritkán látott mozgáskultúra, tánc, gyönyörű jelmezek (jelmeztervező Papp Janó) és egészen kivételes színészi alakítások emelik az előadást a legjobbak közé (főszerepben Gulyás Attila, Komáromi Anett, Tarsoly Kriszta). A négykarzatos Slavici Klasszikus Színház a legfelső karzatáig tömve várta az eseményt. A temesvári kollégákat sem lehetett a várható élményből kizárni, így pótszékezni kellet a teljes földszinti nézőteret. A közönség összetételének vizsgálatakor kiderült, 85 százalékban magyar anyanyelvű nézők érkeztek. A Jókais Színház a román ajkú közönség kiszolgálására is készült, s a jobb követhetőség kedvéért egy színes, többoldalas, fotókkal illusztrált tájékoztató műsorfüzetet készített a darabhoz. (A vendéglátók nagyra értékelték a gesztust.)

 

Békés Megyei Jókai Színház

A négykarzatos Slavici Klasszikus Színház a legfelső karzatáig tömve várta az eseményt

 

 

A területfoglalásnak is beillő vendégjáték hangos sikere, az előadást követő nyilatkozatok (Arad város alpolgármestere, a vendéglátó és a vendégeskedő színházak igazgatói szólaltak meg) arra engednek következtetni, hogy Aradon tovább erősödhet a magyar nyelvű színházi kultúra. A vezetők egy, a 2009-2010-es szezonban a Jókai Színház által működtetett magyar nyelvű bérlet elindítását sejttették. A határokat már lebontottuk, szabad az út, eljött az egészséges közös próbák, próbálkozások ideje!

 

 

Forrás: Békés Megyei Jókai Színház

 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Aradon a Vörös és fekete

Békés megye online: bekesmegye.com