Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

A megye szerepe

A megye szerepe

Rovatunkban időről időre közéleti szereplők szólalnak meg a megye szerepéről, jövőjéről, jelentőségéről. Most Nagyné Felföldi Ilonát, Kötegyán és Dudás Árpádot, Zsadány polgármesterét  kérdeztük.

Összefogni az itt élőket

 

A megye megmaradását pártolom, hiszen ez olyan tradicionális közigazgatási szint, amelyet nem érdemes és nem is lehet megszüntetni - fogalmazta meg véleményét Nagyné Felföldi Ilona, Kötegyán polgármestere. Kifejtette, a mai kormányzati politika igyekszik a megyék szerepét leszűkíteni az intézményfenntartásra, holott a hagyományos feladat ennél jóval bővebb, a gazdaságfejlesztéstől az emberi kapcsolatokig össze kellene fogni, szervezni a megyében élők mindennapjait. Ez a törekvés tetten is érhető a megyei vezetés munkájában, de feladatukat megnehezíti, hogy a településvezetők eltérő politikai meggyőződésűek.

Nagyné Felföldi Ilona szerint kistérségeken belül már jól működik az egyeztetés, jó lenne ezt megyei szinten is megvalósítani. A megyegyűlések erre nem alkalmasak, ezeknek más a feladatuk. Hasznos lenne, ha a megye polgármesterei rendszeres egyeztető fórumon cserélhetnének információkat, megbeszélhetnék közös problémáikat.

Kötegyán polgármester úgy látja, a megye jövője nagyrészt attól függ, hogy vezetői a jelenlegi feltételek mellett képesek lesznek-e hasonló feladatot betölteni, mint a régi vármegyék. A közigazgatást tekintve a megye az a szint, amely könnyen elérhető. Ügyeinket Budapesten vagy Szegeden intézni költség- és időigényes. A különböző intézmények régiós átszervezése jelentős változást nem hozott, hiszen a megyei kirendeltségek megmaradtak, csak a főigazgató ingázik a három megyében. Nagyné Felföldi Ilona szerint akárhogy is alakul a megyék jövője, az biztos, hogy történelmi hagyományából adódóan az emberek tudatában mindig megmarad.

Nagyné Felföldi Ilona

Nagyné Felföldi Ilona szerint kistérségeken belül már jól működik az egyeztetés, jó lenne ezt megyei szinten is megvalósítani

 

Pazarló négyszintű közigazgatás

 

Dudás Árpád, Zsadány polgármestere szerint a megye intézményei által sok és fontos kötelező feladatot lát el, a települési önkormányzatokhoz hasonlóan egyre nehezebb körülmények között, Békés évről évre megközelítően egy milliárd forinttal kevesebb állami támogatásból gazdálkodik. Törvény nem kötelezi a megyét arra, hogy a jelenlegi gazdasági válság közepette gazdaságélénkítéssel is foglalkozzon, de erkölcsi kötelessége, mert felelősséget érez a jelenlegi megyei vezetés az itt élő állampolgárokért: a vállalkozókért és a munkavállalókért egyaránt. Szomorú, hogy a 2002. és 2006. közötti megyei vezetés nem így gondolkodott.

Jelenleg, amikor a gazdasági válság hatására zsugorodik az ipari termelés, Zsadány polgármestere Békés számára a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban látja a kitörési pontot. Sajnálatosnak tartja, hogy a Horn kormány eladta a sarkadi és a mezőhegyesi cukorgyárat 1996-ban, a Gyurcsány kormány hagyta veszni a Békéscsabai Baromfifeldolgozót és más üzemeket.

Ha ezek megmaradnak, most könnyebb helyzetben lenne a megye. A legutóbbi parlamenti választások idején a szocialista képviselő-jelöltek: Veress József Szeghalomra, Karsai József pedig Battonyára ígért bioetanol üzem építését, ha ezek már működnének, akkor a gazdák most nem lennének gondban a kukorica értékesítésével.

Dudás Árpád

Dudás Árpád szerint a jelenlegi négyszintű közigazgatás pazarló

Dudás Árpád szerint a jelenlegi négyszintű közigazgatás: települési, kistérségi - ami korábban járásinak felelt meg - megyei és regionális fölösleges és költséges, ebből elegendő lenne csupán két szint: a települési és a megyei. Zsadány polgármestere megjegyezte, számukra százszor fontosabb a megye, mint a régió, mert Békéscsaba 55, Szeged pedig 155 kilométerre található a településüktől.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: A megye szerepe

Békés megye online: bekesmegye.com