Doboz

Doboz nagyközség - Hírek

A határon túli magyarok helyzetét is nehezíti a gazdasági válság

A határon túli magyarok helyzetét is nehezíti a gazdasági válság

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Gazdasági Albizottságának ülését rendezték meg 2009. május 27-én Budapesten, melyen részt vett Domokos László,  a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is. Az ülésen többek között szó esett a határon innen és túl lévő magyarok együttműködési helyzetéről és jövőképéről a gazdaság és a mezőgazdaság, valamint az infrastruktúra  fejlesztésének kapcsán. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a válság enyhítésére a határon túli magyarsággal való szakmai és politikai együttműködés szükséges.  

Az albizottság meghallgatta a Külügyminisztérium képviselőjének Lupák Zoltánnak a tájékoztatóját a pénzügyi és gazdasági világválság  határon túli magyarság helyzetére gyakorolt hatásairól, és egyetértett abban, hogy a válság leküzdésében és a válság utáni új viszonyok kialakításában Magyarország és a Határon túli magyar közösségek célirányos szakmai és politikai együttműködésére van szükség. Egyben felkérte az Országgyűlést és a Kormányt, hogy a válság leküzdése és a válság utáni új viszonyok kialakítása céljából a jelenlegi helyzetben különösen kezdeményezően lépjen föl a szomszédos országok irányában a gazdasági és fejlesztési együttműködés területén.

 

Magyarország és a határon túli magyar közösségek célirányos szakmai és politikai együttműködésére van szükség

 

A válság enyhítésére a határon túli magyarsággal való szakmai és politikai együttműködés szükséges

 

Az albizottság szorgalmazza, hogy Magyarország lépjen fel kezdeményezően a 2014-2020 közötti nemzeti fejlesztési tervek összehangolása érdekében.

Domokos László a mezőgazdasági és gazdasági témákról elmondta, hogy „közös stratégiai koncepció alakulhat ki

 Lényeges feladat a kis- és középvállalkozások határon átívelő együttműködésének támogatása

 

 

A közlekedésfejlesztési kérdések áttekintésében az ülés résztvevőinek Domokos László és Dr. Baráth Etele az albizottság társelnökei tartottak előadást. Domokos László a közlekedési hálózat fejlesztéséről és a KMKF gazdasági albizottságának ülésén napirendre került mezőgazdasági és gazdasági témákról elmondta, hogy „közös stratégiai koncepció alakulhat ki". A kormány így kezdeményezően léphet fel, amikor a szomszédos országok kormányaival tárgyal, emelte ki Domokos László. Mindkét társelnök lényeges feladatnak nevezte a kis- és középvállalkozások határon átívelő együttműködésének támogatását, a vállalkozások létesítésének megkönnyítését.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: A határon túli magyarok helyzetét is nehezíti a gazdasági válság